Ambulans talebi yerine gelmeyince, kamyon kiralayıp annesini hastaneye taşıdı

Konya’da Ali Soytürk isimli vatandaş iddiaya göre 82 yaşındaki yatalak olan annesi için ambulans istedi....

Konya’da Ali Soytürk isimli vatandaş iddiaya göre 82 yaşındaki yatalak olan annesi için ambulans istedi. 112 yetkilileri, Soytürk’ün talebinin yasal olarak karşılanamayacağını ancak Evde Sağlık Hizmetleri’yle görüşmesini önerdi. Evde sağlık hizmetleri biriminin doktor muayenesini kabul etmeyen Ali Soytürk, kiraladığı kamyonla annesini hastaneye taşıdı. Kamyonla yolculuğu kameraya kaydeden Ali Soytürk’ün iddialarıyla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü açıklama yaptı. Yasal prosedürün işletildiğine dikkat çeken yetkililer, yasal uygulamaya göre hastanın evde tedavi edilebileceğini ya da tedavi edilecek hastaneye ait ambulansla alınabileceğini kaydetti.
Ali Söytürk, yatalak olan 82 yaşındaki annesi Durdu Soytürk'ü hastaneye götürmek için 112 acil servisi aradı. 112 yetkilileri ise yasal olarak böyle bir talebi karşılayamadıklarını ancak evde sağlık hizmetleri birimiyle görüşmesi durumunda doktorun hastayı evde tedavi edebileceği bilgisini verdi. Ancak Soytürk, bunu kabul etmeyerek ambulans istedi. 112 ve Evde Sağlık Hizmetleri ambulansı talebi yerine getirilmedi. Bunun üzerine Soytürk, bir kamyon kiralayıp kasasında annesini hastaneye taşıdı. Bu durumu da saniye saniye kaydedip basınla paylaştı. Duruma tepki gösteren Ali Soytürk, "Annemi muayene olması için Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi hastanesine götürmek istedim. Yatalak olduğu için 112 acil servisi arayarak ambulans istedim. Ancak böyle bir hizmetlerinin olmadığını söyleyerek beni reddettiler. Daha sonra Evde sağlık Hizmetlerini aradım. Oradan da olumsuz yanıt aldım. Bunun üzerine arkası açık bir kamyonet kiralayarak annemi bu araçla hastaneye götürdüm." dedi.
Yaşadıklarını kendisine ait cep telefonu ile görüntülediğini belirten Soytürk, sağlık hizmetlerinde devrim yaşanmadığını söyledi. Çektiği eziyeti ardından sağlığa güveninin kalmadığını vurgulayan Öztürk, "Gazete ve televizyonlarda sağlıkla ilgili devrim yapıldığı haberleri çıkıyor. Ama yaşadıklarımızın ardından bu devrimi ben göremedim. İnsanlar sadece kimliğini gösterip muayene olabiliyor ve ilaçlarını alabiliyor. Ama diğer hizmetler yine problemli. Maddi durumumum yerinde olmasına rağmen devletin imkanlarını kullanmak istedim. Ama başıma bunlar geldi. Demek ki köylerden gelen insanlar da aynı benim gibi problem çekiyor. Yaklaşık 15 kilometrelik tehlikeli bir yolculuk ile hastamızı evimize ulaştırabildik." diye konuştu.

Reklam
Reklam

112 BAŞHEKİMİ ULUSAL: YASAL UYGULAMA YERİNE GETİRİLDİ
Konya 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Osman Ulusal , 112’nin uygulamasının yasal prosedüre uygun olduğunu söyledi. Kanun gereği 112’nin sadece acil vakalara müdahale edebildiğinin altını çizen Ulusal, "Ben telefon kayıtlarını inceledim. Hasta yakınına gerekli yasal durum izah edilmiş. Ancak hasta yakını arkadaşlarımıza ambulans verilmemesi durumunda kamyon kiralayıp annesini hastaneye götüreceğini ve bunu basına servis etmekle tehdit etmiş. Burada 112’nin bir ihmali yok. Kanunen hasta evde bakım birimi tarafından kontrol edilir. Eğer hastaneye gitmesini gerektirecek bir durumu varsa sevk edilecek hastanenin ambulansı tarafından alınır." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz