Ambulanslar Kayıtta

Gaziantep'te hayata geçirilen uygulamayla 112 Acil Servis ambulanslarının kapı girişlerinin üst kısmına kamera yerleştirildi. Sağlık ekiplerine yapılan saldırıları tespit etmek

Gaziantep'te hayata geçirilen uygulamayla 112 Acil Servis ambulanslarının kapı girişlerinin üst kısmına kamera yerleştirildi. Sağlık ekiplerine yapılan saldırıları tespit etmek amacıyla kurulan sistemle olası "ambulans geç kaldı" şikayetleri de görsel olarak değerlendiriliyor.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü'nce hayat geçirilen uygulamayla kent merkezindeki 33 ambulansın arka ve yan kapılarının üstüne 2 adet kamera yerleştirildi.

Ambulansın kontağının çevrilmesiyle kayıt almaya başlayan kameralar, görüntüleri araç içerisinde monte edilen bir hard diske depoluyor. Güzergah boyunca kayıt yapan ambulanslardaki görüntüler, sağlık ekiplerine yönelik olası saldırı, şiddet, kaza ve "geç kaldı" şikayetleri durumunda gerek duyulduğunda, hasta hakları korunmak kaydıyla incelenerek delil olarak kullanılabiliyor.

Reklam
Reklam

Türkiye'de ilk defa hayata geçirildiği belirtilen uygulama sayesinde sağlık ekiplerine yönelik şiddet ve saldırı olaylarının azalması bekleniyor.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle 112 Acil Servis ekiplerinin haksız saldırı ve şiddet uygulamalarına maruz kalması üzerine böyle bir uygulama başlattıklarını söyledi.

Kent merkezindeki 33 ambulansın kapılarının üst kısmına kamera sistemi yerleştirdiklerini belirten Karakök, şöyle devam etti:

"Kameralar direk kontağa bağlı olduğu için araçlar çalıştığında kayıt almaya başlıyor. Uzun süre saklanan kayıtlar hasta hakları korunmak kaydıyla gerekli olduğunda incelenebiliyor.

Özellikle 112 Acil Servis ekiplerine yapılan saldırı ve şiddet olaylarında şüphelilerin tespiti konusunda sıkıntı yaşıyorduk. Bunu önlemek amacıyla 2 ay önce başlattığımız uygulamayla şu ana kadar herhangi bir saldırı ve şiddet olayı yaşamadık."

Kayıt sistemi ile kamu malının kullanımını da denetleme imkanına kavuştuklarını anlatan Karakök, "Zaten GPS ile takip edilebilen ambulanslarımız, ayrıca görsel olarak da izlenebilir hale geldi" dedi.

Reklam
Reklam

-"Diğer illere de bu sistemi tavsiye ederim"

Prof. Dr. Karakök, yaklaşık 32 bin liraya mal olan kamera sistemini diğer illere de tavsiye etti.

Sistem sayesinde görsel olarak tarih, saat ve dakika belli olduğu için takip olayının daha da kolaylaşacağını dile getiren Karakök, 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi'ndeki verilerle kameradaki verilerin örtüşmesi dolayısıyla bunun hukuki olarak da kesin delil olacağını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: