'American Ballet Theatre' 50 yıl sonra Havana'da

Obama yönetiminin American Ballet Theatre'a, Havana Uluslararası Bale Festivali'ne katılma izni vermesiyle 50 yıl sonra ilk kez bir Amerikan bale grubu Küba'da sahneye çıkacak.

Elli yıl sonra ilk kez bir Amerikan bale grubu, 'American Ballet Theatre' Küba'da sahneye çıkacak.

Barack Obama yönetimi, American Ballet Theatre'a, Karl Marx Tiyatrosu'nda düzenlenen Havana Uluslararası Bale Festivali'ne katılması için izin verdi.

Grup, Küba'da en son 1960 yılında Fertivalin ilk açılışında, Fidel Castro önderliğindeki devrimden bir yıl sonra sahneye çıkmıştı.

Amerikalı turistlerin Küba'ya seyahatleri hala yasak olmakla birlikte, Amerikan bale grubunun gösterisine izin verilmesi, Washington-Havana ilişkilerinde bir yumuşama işareti olarak değerlendiriliyor.

Reklam
Reklam

3 ve 4 Kasım tarihlerinde Havana'da sahneye çıkacak olan American Ballet Theatre , Alexei Ratmansky'nin "Yedi Sonat"ıyla Jerome Robbins'in "Fancy Free" balesinden bölümler sahneleyecek.

Grubun genel yönetmeni Rachel Moore, turu kamuoyuna duyurmak amacıyla Havana'da düzenlenen basın toplantısında "Siyaset konusunda konuşamam ama ben, sanatın toplumlar arasında çok büyük bir köprü olduğuna inanıyorum." dedi.

Moore, "Dans, dil bilmeyi gerektirmeyen bir sanattır." dedi.

Ancak BBC'nin Havana muhabiri Michael Voss, Washington'un bale grubunun sponsorlarına, Havana turunu destekleme izni vermemesi yüzünden, mali nedenlerle, tur planının gerçekleşmeme tehlikesi yaşadığını kaydediyor.

Voss, bunun üzerine devreye giren Küba yetkililerinin, Festival sırasında dansçıların konaklama ve diğer masraflarını üstlenmeyi kabul ettiklerini belirtiyor.

Bu arada ABD yönetiminin, Küba'ya uygulanan seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesini incelediği de kaydediliyor.

Reklam
Reklam

Washington, Amerikalı öğrenci, araştırmacı ve eğitimcilerle, dini ve kültürel grupların Küba'ya seyahat etmelerini kolaylaştırmak istiyor.

Ancak, Küba'ya 48 yıldır uygulanan Amerikan ticaret ambargosunu hafifletme yönünde herhangi bir plan bulunmuyor.