Amerika Tarihini Değiştiren 4 Suikast & 4 Başkan

Yapıldıkları dönemden ziyade genel dünya tarihi üzerinde çok büyük etkiler yapmış suikastlere göz atalım.

  1. Abraham Lincoln

Köleliği kaldırıp insan hakları konusunda (zamanın şartlarına göre) radikal kararlar alan, ülkenin bütünlüğünün korunmasında çok fazla emeği olan Lincoln mücade ettiği Konfederasyon sempatizanı ve aynı zamanda bilinen bir aktör olan John Wilkes Booth ve 2 arkadaşı tarafından 14 Nisan 1865'te Ford's Tiyatrosu'nda 2 misafiri ve ailesi ile bir oyun izlerken silahla suikaste uğradı.

  1. Martin Luther King

Döneminde Amerika'daki ırkçılık olaylarına karşı verdiği mücadele ile tanınan ünlü papaz Martin Luther King de suikast sonucu öldürüldü. 1968 yılında siyahi çalışanların haklarını savunmak için bulunduğu Memphis'te kaldığı otelin balkonunda James Early Ray tarafından boğazından vuruldu.

Reklam
Reklam

King'in öldürülmesi ülkede neredeyse bir iç savaşa sebep oluyordu. 60'tan fazla şehirde olaylar çıktı. Katil Ray İngiltere'de, sahte pasaport ile ülkeden çıkmaya çalışırken yakalandı ve Amerika'ya iade edildi. 99 yıl hapis cezası aldı.

  1. Franklin Roosevelt & Anton Cermak

Yarı yarıya başarılı bir suikast denemesi. Giuseppe Zangara adlı inşaat işçisinin boyu 20 santim daha uzun olsaydı belki de sadece Cermak değil dönemin Amerika Başkanı olan Roosevelt da hayatını kaybedecekti. 15 Şubat 1933'te başkanın halka seslendiği sırada Zangara tarafından saldırıya uğrayan liderlerden Cemak hayatını kaybetti, başkan dahil 5 kişi ise yaralandı.

Zangara kapitalist düzene tepkili bir sosyalistti. Mahkemede söylediği "Elimde silah var. Önce başkanları ve kralları, sonra tüm kapitalistleri öldüreceğim" sözü ile dikkat çekti. İdama mahkum edildi. Zangara'nın boyu 1,50m idi.

  1. John F. Kennedy

ABD'nin 35. başkanı olan John Fitzgerald Kennedy 22 Kasım 1963 tarihinde 12:30'da Dallas'ta öldürüldü. Belki de tarihinin en gizemli suikastlerinden biri olan Kennedy suikasti, görüntüleri olan ünlü suikastlerden biridir. Dallas'ta seçim öncesi konuşma yapmak için bulunan başkan üstü açık bir araba ile konvoy içinde ilerlerken silahlı saldırıya uğradı. Başından ve boynundan vuruldu, yanındaki vali de ağır yaralandı. Başkan kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Reklam
Reklam

Saldırıdan kısa bir süre sonra yakalanan Lee Harvey Oswald ise "çok ilginç bir şekilde" Dallas Polis Müdürlüğü önünde Jack Ruby tarafından intikam için vurularak öldürüldü.

Bu suikast filmlere, belgesellere ve kitaplara konu oldu. Hala Harvey'i kimin, neden yönlendirdiği bilinmiyor. Çeşitli teoriler olsa da gerçekler Harvey ile mezara gitti.