"Amerika'da Yüksek Öğrenim" Semineri-Southern Üniversitesi Türkiye Temsilcisi Dr. Kandara:

Southern Üniversitesi Türkiye Temsilcisi ve Bilgisayar Bilimleri Öğretim Üyesi Dr. Osman Kandara, Amerika'da bin 672 devlet, 2 bin 823 özel

Southern Üniversitesi Türkiye Temsilcisi ve Bilgisayar Bilimleri Öğretim Üyesi Dr. Osman Kandara, Amerika'da bin 672 devlet, 2 bin 823 özel üniversite bulunduğunu belirterek, üniversitelerde 20,3 milyon öğrencinin öğrenim gördüğünü söyledi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Eğitim Fakültesi'nce 20. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında, "Amerika Birleşik Devletleri'nde Yüksek Öğrenim: Genel Bir Bakış ve HBCU Perspektifi" konulu seminer düzenlendi.

AİBÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminerde konuşan Kandara, ABD'de üniversitelerin özerk olduğunu, YÖK ve ÖSYM gibi kurumlar olmadığını belirterek, "Her eyalette Board of Regents var. Buna 'Üniversitelerarası Üst Kurul' diyebiliriz. Bu kurulun asla üniversiteler üzerinde baskı yapmaya hakkı yok. Üniversitenin öğrenci alabileceği not ortalaması ve finans gibi bazı konularda kurallar koyuyor ama üniversiteler ne şartlarda öğrenci ve öğretim üyesi alacaklarına kendileri karar veriyorlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"ABD'de bin 672 devlet, 2 bin 823 özel üniversite bulunuyor, bu üniversitelerde 20,3 milyon öğrenci öğrenim görüyor" diyen Kandara, not ortalaması yeterli olan ve "SAT/ACT" adı verilen sınavı başarıyla geçen her öğrencinin üniversiteye girebildiğini anlattı.

Southern Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dekanı Dr. Barbara Carpenter ise Amerika'da 1960'lı yıllarda resmi haklarını kazanmaya başlayan siyahi yurttaşların daha önce beyazlarla aynı üniversitelere gidemediklerini hatırlattı.

ABD'de "Historically Black Colleges and Universities (HBCU)" olarak adlandırılan 104 üniversite bulunduğunu ifade ederek, "Bu üniversitelerin hepsi güneyde. Siyah üniversiteleri azınlık üniversitesi olarak da adlandırılıyor. Bu üniversitelerde beyaz öğrenciler de eğitim görüyor ama çoğunluğu siyah öğrenciler ile kendilerini azınlık olarak gören yabancı öğrenciler oluşturuyor" şeklinde konuştu.

Muhabir: Zafer Göder / Emin Gürbüz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: