Amerika'daki ilk İngiliz yerleşimciler yamyamlığa yönelmiş

Yeni bulunan insan kemikleri, Kuzey Amerika'ya giden ilk İngiliz yerleşimcilerin 1609-10'un zorlu kış koşullarında yamyamlığa yöneldiğini gösterdi.

Yeni bulunan insan kemikleri, Kuzey Amerika'ya giden ilk İngiliz yerleşimcilerin 1609-10'un zorlu kış koşullarında yamyamlığa yöneldiğini gösterdi.

Amerikalı araştırmacılar, bir çöp yığınına atılmış olan insan kemiklerinde rastlanan kesiklerin et kesme amaçlı olduğu kanısına vardı.

Kemikler geçen yıl Virgina'nın James Fort bölgesinde bir çöplükten çıkarılmıştı. 400 yıllık kafatası ve kaval kemiğinin 14 yaşındaki bir genç kıza ait olduğu düşünülüyor.

1607'de kurulan James Fort, İngiltere'nin Jamestown'daki kolonisinin en eski bölümünü oluşturuyor.

Reklam
Reklam

Washington'daki Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nden antropolog Doug Owsley "Elde edilen bulgular vücudun parçalandığını ve etlerinin ayrıldığını gösteriyor." dedi.

Bazı eski yazılı belgelerde, yerleşimcilerin çaresizlikle yamyamlığa yöneldiği iddia ediliyordu. Ancak genç kızın kemiklerinin bulunması ile bu konuda ilk bilimsel delil elde edilmiş oldu.

'Açlık Dönemi'

Müze araştırmacıları, 1609-10 döneminin zorlu kış koşullarında ayakta kalma mücadelesi veren topluluğun, ölen genç kızı yemek olarak kullandığına inanıyor. Tarihçiler bu kışı Açlık Dönemi olarak adlandırıyor.

Dr.Owsley, çok sayıda kesme ve parçalama işleminin yapılmış olduğunu, alında, kafatasının arkasında ve yan tarafında rastladıkları kesiklerin beyni çıkarmak için yapılmış olduğunu söylüyor.

Bulunan izler, dilin ve yüz dokularının da çıkarılmış olduğuna işaret ediyor.

"Belli ki yemek için yüz dokusunu ve beyni çıkarmak istemişler. Bu insanlar korkunç bir haldeydi. O nedenle de en ufak bir et parçası bile değerlendirilmiştir." diyor Dr Owsley.

Reklam
Reklam

17 yüzyılda hayvan eti ise lüks sayılırdı. Dönemin yemek tariflerinde yaban domuzu kafası sık anılan malzemelerdendir.

Genç kızın kemiklerindeki kesik izlerinde tereddüt belirtilerine rastlanması, bu girişimde bulunan kişinin usta bir kasap olmadığının işareti olarak değerlendiriliyor. James Fort'taki yerleşimcilerin çoğu kadın olduğundan bu işi bir kadının yapmış olabileceği de düşünülüyor.

Kızın nasıl öldüğü ise bilinmiyor. Fakat ölümün hemen ardından kesme işlemlerine başlandığı düşünülüyor.

Dr.Owsley, Jamestown'ın Yeniden Keşfi Projesi baş arkeoloğu William Kelso ile yakın bir çalışma yürüttü. Dr Kelso James Fort'taki kazıda geçen yıl kızın kemiklerini bulmuştu.

Kuşatma altında

Kız hakkında yaşı ve İngiliz olduğu dışında fazla bir şey bilinmiyor. Ayrıntılı incelemeler sonucunda kızın bir zamanlar iyi beslendiği, çok et yiyen zengin bir aileye mensup olduğunu gösterdi.

Kafatası taraması ile üç boyutlu bir model çıkarılıp yüz dokuları yerleştirilerek dönemin kıyafetleri giydirildi.

Açlık Dönemi ilk yerleşimcilerin en korkunç dönemlerinden birir. Kış için yeterli gıdadan yoksun James Fort sakinleri ayrıca sık sık yerlilerin saldırısına uğruyordu.

Reklam
Reklam

Yerleşimciler önce atlarını yediler, sonra köpeklerini, kedileri, sonra sıçan, fare ve yılanları. Ölen insanlardan kaçının etinin yendiği bilinmiyor. Ancak genç kızın tek olduğu düşünülmüyor.

Bir süre sonra İngiltere'den gıda yardımı ile birlikte yeni yerleşimciler de getirildi James Fort'a. Ancak altı ay süren kuşatma ve açlık döneminde 300 kişilik yerleşimcinin sadece 60'ı hayatta kalabildi.