Amerikalıların gözüyle hamamlarımız

ABD'nin ekonomi çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal (WSJ), İstanbul hamamlarına geniş yer verdi.

Gazete İstanbul'un modern hamamlarıyla ilgili 'Türkiye'de güçlü hamam geleneğinin geri döndüğünü yazdı.
J. S. Marcus imzalı makalede, beş yıldızlı otellerin ve pahalı sağlık kulüplerinin spalarında, çok şık hamamlara yer verdiği hatırlatılarak İstanbul’un yeni nesil sakinlerinin bu geleneği modern çağın ihtiyaçlarına göre yeniden yorumladıkları ifade edildi.

[**

**](http://aktuel.mynet.com/galeri/yasam/moritanya-dan-iran-a-hamamlarin-izinde--istanbul/5046/124682/sayfa/1/)

İstanbul'un hamamları yüzyıllar boyunca mütevazı bir işçiden Osmanlı sultanlarına kadar herkes için konforun zevkle birleştiği yerler oldu. Geçtiğimiz 50 yılda modern banyoların gelişimiyle bu gelenek tehlikeye girdi.

Reklam
Reklam

Halka açık hamamların sayısı gittikçe azaldı şehirde kalan birkaç özel hamam da çok pahalı olduğu için gidebilenler parmakla sayılır oldu. Osmanlı mimarisinin değerli örnekleri olan hamam binaları da kafe ve depo gibi çeşitli amaçlar için kullanılmaya başlandı.

Günümüzde hamamlar, mimari açıdan klasik Osmanlı geleneğini sürdürse de boyut itibariyle gelenekten ayrılıyor. Tek ya da iki kişilik odalarda hamama gelenlerin mahremiyeti ön plana çıkıyor. Yeni hamam anlayışının eski hamamlardan bir farkı da kadınlar ve erkeklerin bir arada olması.

İstanbul'un pahalı otellerindeki hamamlarla ilgili de detaylı bilgiler veren Marcus, bugün hamamların genel olarak “detoks tedavisi” için kullanıldığının altını çizdi. Günümüz hamamlarına gençler “sağlık için” gidiyor.