Amerikan Türk Konseyi Başkanı Holmes, Dmd Üyeleri İle Buluştu

Amerikan Türk Konseyi Başkanı Jim Holmes, “İsrail, 3 yıl önce özür dilemeliydi” dedi.Amerikan Türk Konseyi...

Amerikan Türk Konseyi Başkanı Jim Holmes, “İsrail, 3 yıl önce özür dilemeliydi” dedi.

Amerikan Türk Konseyi Başkanı Jim Holmes, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle buluştu. Holmes, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinin Amerika’da büyük bir heyecanla beklendiğini belirterek, görüşmelerde bölgedeki değişik konulara değinileceğini söyledi.

Holmes, 2-5 Haziran günleri arasında Amerika’da Amerikan-Türk ilişkilerinin ele alınacağı bir konferansın düzenleneceğini anlatarak, konferansta Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın konuşma yapacağını söyledi. ABD ile AB arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın yapılmasına yönelik olarak Holmes, “Amerika ile AB arasında Serbest Ticaret Anlaşması, Türkiye’nin lehine olmadan yapılamaz. Amerika Türkiye ile aynı seviyede bir anlaşmadan mutlu olabilir. Türkiye, Serbest Ticaret Anlaşması’nın neler getirebileceğini merak ediyor. İlave çalışma yükü getirir” dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyaretinde tartışılacak konular hakkındaki soruya Holmes, “Bölgedeki genel konular ve dış politika konuşulacaktır. Gündemde Suriye, Irak, İran olacaktır. Başkan’ın PKK ve çözüm süreci ile ilgili olarak soru sormasını bekliyorum. Obama’dan çözüm konusuna destek vermesini bekleyebiliriz” karşılığını verdi.

Yeni Anayasa çalışmalarına da değinen Holmes, “Daha önceki Anayasaları askerler yapmıştı, şimdi ise sivillerin Anayasa yapma zamanı geldi. Anayasa yapmanın Türkiye’nin görevidir” diye konuştu.

Kuzey Irak’ta Türk-Amerikan işbirliğine dair soruya Holmes, ABD’nin Irak’tan çeklidiğini ve ABD etkisinin de kaybolduğunu ifade etti. Holmes, Kuzey Irak’ın farklı bir yönünün olduğunu söyleyerek, Kuzey Irak’ta hidrokarbon alanında faaliyet gösteren şirketler olduğunu belirtti. Ayrıca Holmes, Türk hükümetinin, Kuzey Irak hükümeti ile ABD Irak'tan çekildikten sonra daha rahat çalıştığını anlatarak, “Kuzey Irak’ta her alanda faaliyet gösteren firmalar var. Türkiye, Kuzey Irak’ta ticari faaliyetlere önem veriyor” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin uygulamaya koyduğu internet üzerinden vize sistemine övgüler yağdıran Holmes, “Kredi kartı ile 20 dolar ödüyorsunuz, bir kağıt çıkartıyorsunuz ve işiniz bitiyor. İstanbul’da vize almak için bekleyen yaklaşık 400 kişi vardı. Ama internetten çok çabuk şekilde aldım” ifadelerini kullandı.

İsrail’in Türkiye’den özrü konusunda Holmes, konuya olumlu yaklaşıldığını belirtti. Holmes, “Bu konu üç yıl önce çözülmeliydi. İsrail, 3 yıl önce özür dilemeliydi. İsrail, 9 kişinin öldürülmesiyle ilgili operasyonu onaylamadı. İsrail, operasyonda hatalı olduğunu kabul etti. İnsanları öldürmek amacıyla gitmediler” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz