Amerikan TV'sinde Ayasofya belgeseli

WASHİNGTON (İHA) - Amerikan History Channel'da dün yayınlanan "Building In The Name of God" (Tanri Adına İnşa Etmek) adlı belgeselde dünyanın yedi harikasından biri sayılan Ayasofya Camii'ne de geniş yer verildi.

İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet'in emri ile kiliseden camiye çevrilen ve orijinal adı Santa Sofia olan tarihi kilisenin bir mühendislik, teknoloji ve yeni buluş harikası olduğuna değinilen belgeselde Ayasofya'nın Hristiyanlar için öneminin sadece "Yaratıcının büyüklüğünü simgelemesi değil, aynı zamanda insanoğlunun zekasını da yansıttığına" değiniliyor. Ayasofya'nın ünlü kubbesinin zamanın şartları dahilinde tam bir sanat ve bilim şaheseri olduğunun vurgulandığı belgeselde ünlü eski kilisenin Hıristiyanlık tarihinde bir dönüm noktası olduğuna da işaret ediliyor.

Reklam
Reklam

İmparator Justinian tarafından milattan sonra 537 yılında yaptırılan Ayasaofya'nın mimari Anthemius ve Isidore olarak biliniyor.
Belgesele göre aşırı vergiler nedeniyle halk isyanı ile karşı karşıya kalan İmparator Justinian halkına gücünü göstermek ve imparatorluk yetkilerini Tanrıdan aldığının sinyalini de verebilmek için dünyanın en büyük kilisesini inşa ettirme kararı alır. İstanbul'daki eski katedrali yıktıran İmparator, Ayasofya'nın yapımı için talimat verir.
İçine üç futbol sahası sığdırılabilecek genişlikte ve Özgürlük Heykeli'nin sığabileceği yükseklikte olan katedralin mimarlar için kabus dolu zorluklarla tamamlandığına değinilen belgeselde Ayasofya'nın ünlü kubbesinin zamanın şartlarında tüm imkanlar ve teknikler zorlanarak yapılmasının ardından 557 yılındaki depremde yıkıldığına ancak hemen yeniden inşa edildiğine de dikkat çekiliyor. Ayasofya'nın mimarlarının inşaatı yaparken İstanbul'un fay hattı üzerinde olduğunu hesaba katmamaları belirtilirken, Ayasofya'nın bugün İtalya'daki Pisa Kulesi'nin ardından dünyanın en deforme olmuş ikinci binası olduğuna ve iç sütunlarının dışarıya doğru eğildiğine değiniliyor.

Reklam
Reklam

Belgselde Ayasofya'nın yanısıra Paris'teki Notre Dame, Venedik'teki St. Peters Katedrali, Barcelona'daki Segrada Familia Kilisesi ve Los Angeles'taki Crystal Cathedral'a da yer veriliyor.