Amhet Zeki Velidi Togan'ın Heykeli Fatih'e Dikildi

Türk tarihine katkılarıyla tanınan ünlü tarihçi Prof. Dr. Ahmet Zeki Velidi Togan'ın heykeli Fatih'te, kendi...

Türk tarihine katkılarıyla tanınan ünlü tarihçi Prof. Dr. Ahmet Zeki Velidi Togan'ın heykeli Fatih'te, kendi adını taşıyan parka dikildi. Ahmet Zeki Velidi Togan'ın Türkiye için önemli biri olduğunu ifade eden Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Ahmet Zeki Velidi Togan hayatının en verimli çağını İstanbul'da yaşamayı tercih etmiştir" dedi.

Rusya'da bir üniversitenin bahçesinde bulunan Ahmet Zeki Velidi Togan'ın Heykeltıraş Vladimir Dvornik tarafından hazırlanan heykelin kalıbı Moskova'dan Fatih'e getirildi. Kalıptan aynı heykel büst ve kaide biçiminde yaptırılarak Fatih'te Ahmet Zeki Velidi Togan'ın adını taşıyan parka dikildi.

Reklam
Reklam

Heykelin açılış törenine Başkortostan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Salavat Sagitov, Ahmet Zeki Velidi Togan'ın oğlu Prof. Dr. Subidey Togan, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve çok sayıda Başkortostan'dan gelen davetli katıldı. Törende oynanan Başkortastan'ın yöresel oyunları davetlilerden büyük beğeni topladı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Bizim dünyanın hiçbir milletine nasip olmayan, başka bir toprağında göremeyeceğimiz misafirperverliğimiz, Türklere ait bu misafirperverliğin hala yaşandığı, yaşatıldığı yegane yerlerden biri Başkortostan. Onu yaşatan arkadaşlarımız da buradalar. Tüm İstanbullular, tüm Fatihliler adına teşekkür ediyoruz. Ahmet Zeki Velidi Togan hayatının en verimli çağını İstanbul'da yaşamayı tercih etmiştir" dedi.

Başkortostan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Salavat Sagitov, Türkiye'nin Ahmet Zeki Velidi Togan'ın heykelini dikerek büyük bir vefa örneği gösterdiğini söyleyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Ahmet Zeki Velidi Togan'ın öğrencisi olan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, "Emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Bu bir vefa borcu. Çünkü rahmetli kendisi vefakar bir insandı. Ben kendisini tanıma şerefine nail olmuş bir insanım. Mekanı cennet olsun" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ahmet Zeki Velidi Togan'ın oğlu Prof. Dr. Subidey Togan Türkiye'nin babası için her zaman ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Babam hem bir Başkurt, hem de yaşamının büyük bir bölümünü İstanbul'da, Türkiye'de geçirdiği için Türkiye'de bir Türk'tür. İstanbul'u ve İstanbul kütüphanelerini çok seven babam, bu kütüphanelerdeki yazma eserleri dünyaya tanıtmış olan bir tarihçidir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından heykelin açılışını gerçekleştirdikten davetliler, daha sonra heykelin önünde toplu hatıra fotoğraf çektirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: