Amik Ovası'nda sancılı hasat

HATAY (İHA) - Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, Amik Ovası'nda bu yıl beklenen pamuk rekoltesinin 250 bin ton olduğunu, ancak 200 bin ton pamuk hasadı gerçekleştirildiğini belirterek, "Çiftçi, 700-800 bin liraya malettiği pamuğu 650-700 bin liraya satıyor" dedi.

Sever, Hatay'da 600 bin dönüm arazide pamuk ekimi yapıldığını belirterek, "Ovada bu yıl pamuk hasadı sonrası beklenen rekolte 240-250 bin ton olması gerekirken, bunun çok altında yaklaşık 200 bin ton civarında kütlü pamuk elde edilmiştir. Elde edilen bu ürün, tüccarın insafına terk edilmiş olduğundan pamuk fiyatları ürün maliyetinin altında zararına üreticiden çıkmıştır. Serbest piyasa koşulları bahanesi ile pamuk, buğday, narenciye ve çeşitli tarım ürünleri yok pahasına ve maliyetlerinin altında satılarak çiftçilerimiz yoksullaşmakta, tarlasını işleyemez, ürün ekemez duruma gelmektedir. Bugün hangi çiftçiyi konuşturursanız, bu yıl bir şey ekmeyeceğini veya ekim yapacakların aşırı pahalanan gübre fiyatları nedeniyle gübresiz ekim yapacağını söylemektedir. Pamuk kütlü fiyatı bugün için 650-700 bin lira civarında, maliyeti ise 700-800 bin lira civarındadır. Nerede görülmüştür böyle bir şey, maliyetinin altında satış yaparak o işletmenin ayakta kalması mümkün değildir. Çiftçilerimiz kara kara düşünerek, çiftliğini veya traktörünü satma planları yapmaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye nüfusunun yüzde 35'inin çiftçilikle geçindiğini ifade eden Sever, "Ülkemiz nüfusunun yüzde 35'i kırsal kesimde çiftçilikle geçimini sağlamakta ve bu nüfus aynı zamanda da tarımsal sanayiinin hammadde lokomotifini oluşturmaktadır. Çiftçinin yüzü gülerse ülkenin yüzü güler. Çiftçinin gayri safi milli gelire yılda 12.5 milyar dolar katkısı piyasa ekonomisinde küçümsenmeyecek derecede önemlidir. Böyle bir sektör maalesef sahipsizdir. Her şeye rağmen çiftçilerin gelirinin artırılması, tarıma teknoloji transferi ile birim alandan daha fazla ürün alınması, işletmelerin toplulaştırılarak daha verimli çalıştırılması, çiftçilerin tek çatı altında toplanarak birlik oluşturulması, daha kaliteli ve piyasa şartlarına uygun çeşitte ürün desenlerinin oluşturulması ve üretim planlarının yapılması, fiyat birlikteliği yanında devletin alt yapıyla çiftçileri desteklemeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.

ZMO Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, dünyanın her yerinde tarım desteklemeleri sürerken, Türkiye'de tarım desteklemelerinin IMF ve Dünya Bankası tarafından engellendiğini ileri sürerek, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"IMF ve Dünya Bankası'nın bu tutumu ile ülkemizde tarımın çökmesi ve böylece tarım ithal eden ülke durumuna düşmemiz planlanmaktadır. AB'nin İlerleme Raporu'nda da Kopenhag kriterlerinin yerini tarım kriterleri alarak bundan sonra da çiftçilerimize destekten kaçınılması, gümrük oranlarının aşağılara çekilerek daha çok tarımsal ürün ithalatı öngörülmektedir. Bu durum asla kabul edilemez. Odamız, çiftçilerimizin birim alanda gelirlerinin artırılması yolunda her türlü tarım teknolojileri ve kullanımı konularında çiftçilerimizin yanında olmaya devam edecektir."