AMOLED ekran nedir, özellikleri nelerdir? OLED ve AMOLED arasındaki fark

Akıllı telefonlardan televizyonlara varan sayısız teknolojik cihazda kullanılan AMOLED ekranın hangi özelliklere sahip olduğu merak edilir. Gerçekçi bir görüntü kalitesi sunmasıyla popülerleşen AMOLED ekran OLED teknolojisinin alt dalıdır. AMOLED ekranın nasıl bir kullanıcı deneyimi sunduğu ise bu ekran türünün temel özellikleri ile avantajlarının sıralanmasıyla anlaşılır hâle getirilebilir.

İnce yapıda olmasıyla öne çıkan AMOLED ekran OLED teknolojisinin alt dalı olarak bilinir. Bu ekran türü belirli özellikleri ile kullanıldığı cihazların performansına ve batarya ömrüne katkıda bulunur. Dolayısıyla “AMOLED ekran ne demek?” diyen kişilere ilgili teknolojinin temel özellikleri ve diğer ekran türlerinden hangi yönleri ile ayrıldığı açıklanmalıdır.

AMOLED ekran nedir?

Özellikle akıllı telefonların ekran özellikleri incelenirken karşılaşılan AMOLED ifadesinin ne anlama geldiği merak edilir. Bu sözcük "aktif matris orhanik ışık yayan diyot" kelimelerinin kısaltması olarak kullanılır. Dolayısıyla AMOLED ekran teknolojisinin organik bileşenlerden üretilmiş olan bir matristen oluştuğu söylenebilir. Her bir pikselin kendi ışığını üretmesini ifade eden bu ekran türü yüksek kontrast oranı ve geniş renk gamı sunmasıyla öne çıkar.

Reklam
Reklam

AMOLED ekran özellikleri nelerdir?

Günümüzde akıllı telefon ve tablet gibi çeşitli cihazların ekran özelliklerinde AMOLED ifadesine rastlanır. AMOLED ekran teknolojisinin kullanıcılara nasıl bir deneyim sunduğu ise sıklıkla araştırılır. Bu nedenle AMOLED ekran özellikleri aşağıdaki listeye göz atılarak detaylı bir şekilde öğrenilebilir:

  • Renklerin canlılığı ile öne çıkan AMOLED ekranlar görsel deneyimin geliştirilmesi bakımından yaygın olarak tercih edilir.
  • Siyah rengin kontrast seviyesi yüksek olarak görülebildiği AMOLED ekranda diğer renkler de oldukça canlı ve parlaktır.
  • Ele alınan ekran türünün enerji tasarrufu bakımından da kullanıcılara ve cihaz performansına avantaj sağladığı söylenmelidir.
  • AMOLED ekran türünün bir diğer özelliği de daha ince yapıda olup kullanıldığı cihazlarda daha şık ve zarif bir görünüm sunmasıdır.
  • İnce yapısıyla esnek olma özelliğine de kavuşan AMOLED ekranların katlanabilir telefonlar başta olmak üzere akıllı saatlerde ve televizyonlarda da yaygın olarak kullanıldığı bilinir.
Reklam
Reklam

AMOLED ekran avantajları nelerdir?

Cihazların bataryasını yormaması ile öne çıkan AMOLED ekran sahip olduğu özelliklerle çeşitli avantajları beraberinde getirir. Bu bağlamda incelenen ekran türünün olumlu özelliklerinin ayrıntılı olarak keşfedilmesi için aşağıdaki AMOLED ekran avantajları listesine göz gezdirilebilir:

  • Renklerin canlılığı ve kontrast seviyesinin yüksekliği sayesinde AMOLED ekranlarda daha gerçekçi bir seyir ya da oyun deneyimi yaşanabilir.
  • Batarya ömrünün uzamasına katkıda bulunduğu bilinen AMOLED ekranlar uzun süreli işlemlerin tamamlanması ve video/ fotoğraf düzenleme gibi eylemlerin gerçekleştirilmesi için avantajlıdır.
  • Esnek yapıda olduğu bilinen AMOLED ekranlar cihazların daha dayanıklı bir yapıda olmasını mümkün kılar.
  • Enerji tasarrufu sağlayan bu ekran türü çevre dostu olmasıyla da öne çıkar.
  • AMOLED ekran ömrü arka ışığa sahip olan ekran türlerine göre daha az enerji harcadığı için daha uzundur.
Reklam
Reklam

AMOLED ekran dezavantajları nelerdir?

Akıllı telefon, tablet ve televizyon gibi çok çeşitli cihazlarda kullanılan AMOLED ekran teknolojisinin genellikle olumlu özellikleriyle öne çıktığı bilinir. Bu nedenle AMOLED ekran dezavantajları kapsamında değinilmesi gereken olumsuz özellikler mevcut değildir. Ancak bu ekran türü gelişmiş versiyonu olan Super AMOLED ekran gibi teknolojilerle karşılaştırılabilir. Bu bağlamda incelenen ekran teknolojisinin dokunma ve ışık sensörü bakımından daha düşük verimlilik sunduğu söylenebilir.

Reklam
Reklam

OLED ve AMOLED arasındaki fark nedir?

AMOLED ekran türü OLED’in bir alt dalı olarak bilinirken söz edilen bu iki ayrı teknolojinin belirli özellikleriyle birbirinden ayrıldığı belirtilmelidir. Bu nedenle ilgili başlığa yönelik araştırma yapan kişilere OLED ve AMOLED arasındaki fark aşağıdaki gibi temel noktalarla açıklanmalıdır:

  • OLED ekran teknolojisinde pasif aktif, AMOLED ekranlarda ise aktif matris düzeni vardır.
  • Matris düzenleri dikkate alındığı takdirde OLED ekranın daha düşük bir tepki süresi ile çözünürlüğe, AMOLED ekranların ise gelişmiş renk yönetimi ve piksel kontrolüne sahip olduğu söylenebilir.
  • OLED ekranın üretim maliyeti daha düşük iken AMOLED ekranın oluşturulması için hesaplanan maliyet daha yüksektir.
  • AMOLED ekranlarda daha yüksek enerji tasarrufu özelliğine rastlanırken bu durum OLED ekran teknolojisi için geçerli değildir.