Amorium Antik Kenti gün yüzüne çıkarılıyor

AFYONKARAHİSAR (İHA) - Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Emirdağ ilçesine bağlı Hisar köyünde bulunan Amorium antik kentindeki kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Emirdağ Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Belediye Başkanı Lütfi İhsan Dağ, İlçe Jandarma Komutanı Erdinç Atik ve İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Coşkun'la birlikte Hisar köyüne giden Vali Haluk İmga, kazı çalışmalarını yürüten koordinatör Dr. Chris Lightfoot'tan detaylı bilgiler aldı. Amorium'un bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmış olan bölümlerini inceleyen Vali İmga, Afyonkarahisar'a 4 ay önce geldiğini ve kentin bütün ilçelerini dolaştığını hatırlatarak, "Bundan önceki Emirdağ'a gelişimde Amorium'u ziyaret etme arzusunda olduğumu belirtmiştim. Daha sonra kazıyı yürüten sayın Dr. Chris Lightfoot, çalışmalar hakkında bilgi verme nezaketinde bulundu. Bende kendisine kazılar başladıktan sonra mutlaka ziyaret edeceğimi belirttim. Bugün çalışmaların çok canlı olduğu bir günde ziyaret etme fırsatı buldum. Birlikte kazı alanını dolaştık ve ortaya çıkarılan muhteşem tarihi ve kültürel varlıkları görme imkanı bulduk. Sayın Lightfoot ile görüşmemizde, bu yerleşim yerinin yaklaşık 30 bin nüfus barındırdığı kendisi tarafından ifade edildi. Büyük bir yerleşim yeri olduğu için birkaç senelik çalışma ile neticelendirilemeyeceği için bu çalışmaların uzun yıllar süreceği kanaatindeyim. Bu çalışmaları gün yüzüne çıkaran Dr. Chris Lightfoot ve çalışma ekibine, gerek ilimiz gerek ülkemiz adına teşekkürlerimi ifade ediyorum" dedi.

Reklam
Reklam

"YENİ KEŞİFLERE ULAŞILACAK"
1993 yılından bu yana kazı çalışmalarını sürdüren Dr. Chris Lightfoot ise Antik Çağ'da yerleşim yeri olarak kullanılan Amorium hakkında şunları söyledi; "Amorium kentinin M.Ö. 1. yüzyıldan itibaren (M.Ö. 133 ila 27 arasında bir tarihten M.S. 217'ye kadar) kendi sikkelerini döktürmüş olması, o dönemde olgun ve büyük bir kent haline gelmiş bulunduğunun kanıtıdır. Kentin refah ve prestij düzeyi Romalılar döneminde de artmaya devam etmiş ve standart Roma kamu yapıları ile donatılmış olmalıdır. Ancak Helenistik ve Roma dönemlerinden günümüze pek az bulgu kalmıştır. Son dönem kazılarında bölgedeki diğer arkeolojik alanlarda keşfedilen yazıtlar Antik Çağ Amorium'una ilişkin kayıtların sayısını artırmıştır ve yeni keşiflere de muhtemelen ulaşılacaktır. Amorium kenti içinde yer alan höyükle birlikte Erken Bronz Çağı'ndan itibaren Hititlerin, Friglerin iskan ettiği alanlar içinde bulunmuştur. Helenistik dönemden Roma İmparatoru Caracalla'ya kadar olan 300 yıldan fazla bir süre kendi adına para basmıştır. Roma döneminde şehrin önemi artarak imparatorluğun başlıca şehirlerinden biri olmuştur. Antik kent, yukarı ve aşağı kent olarak ikiye ayrılmaktadır. Her yıl temmuz ayı içerisinde çalışmalarımız başlayıp ağustos ayı ortalarında sona ermektedir. Çalışmalarımızı tamamladığımızda elde edilen eserler resmi makamlarca kayıt altına alınmaktadır. Çalışmaların daha uzun yıllar süreceğini tahmin ediyorum."

Reklam
Reklam