Evet uzun süredir, kesin görür mü bilemediğimiz ama teknik olarak da riskli seviyelere dikkat çektiğimiz ana destekleri görmeye hazır olmalıyız. Çünkü görünen o ki, son bir düşüş diye beklediğim bu düşüşün gerçekleşmesi için, neredeyse tüm çevreler el birliği yapmış gibi çalışıyorlar!
Yunanistan
Korkuları tetikleten Yunanistan'da yeni seçimler öncesi yapılan anketler Radikal Sol Kolalisyonu Partisi'nin oylarının arttığını göstermekle birlikte, Yeni Demokrasi Partisi'nin oylarının Radikal Sol Kolalisyonu oylarını geçtiğini gösteriyor. Alexsis başbakan ya da ana koalisyon ortağı olursa AB pazarlıklarının yine sert geçeceğinden ve olası bir Euro'dan çıkma kararı alacağından korkan Yunanlılar harekete geçmişe benziyorlar. Belki de bu aşamada AB yeter der de Yunanistan Euro'dan çıkar mı, çıkarsa neler olur diye korkan seçmenler Pasok'tan çektikleri oylarını Yeni Demokrasi Partisi'nde toplamayı başarırlarsa, seçim sonuçları gerilimi düşürebilir.
Almanya-Fransa Gerilimi
Dünkü yazımda da belirttim; Almanya üzerinden aynı AB mali anlaşmasının detayları üzerindeki ilk anlaşma esnasında yapıldığı gibi, her tarafa mesajlar veriliyordu. Mali birlik anlaşması esas alınacak, büyüme değil öncelik tasarruf politikalarında gibi mesajlar veren Almanya yetkililerine şimdi de Fransa eklendi! Almanya kaynaklı gelen açıklamaların üstüne Fransa'dan yanlış hatırlamıyorsam Maliye Bakanı Mevcut AB anlaşmasının aynı şekilde kalamayacağı ve bu şekilde Fransa tarafından imzalanmayacağını açıkladı.
Fransa'nın Merkel'in "hiçbir değişikliğe izin vermeyeceğiz" dediği sıkı mali disiplin öngören Avrupa anlaşmasını imzalamayacağı açıklaması ile tüm borsalar sert bir düşüşe başladı. Bu demektir ki, krizin aşılması için sadece kemer sıkmanın değil, aynı zamanda büyüme politikalarının da devreye alınması gerektiğini söyleyen Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı (ki bence de haklı) Hollande ile Merkel'in yeni zirvelerine gerek olacak. Ama tabii bu esnada piyasalar yine toz duman olup sarsılmaya devam edecek.
Moody's & Fitch İş Başında!
İşte böyle bir ortamda, dün bizim piyasaların kapanışı sonrası ratingçiler yine sahneye çıktılar! Fitch Yunanistan'ın, Moody's de İspanya'nın 16 bankasının notunu düşürdü. Yunanistan'ı geçelim, zaten bilinen bir durum. Moody's İspanya hükümetinin rezesyen ortamında bankarının sermayelerini destekleyecek kaynaklarda sıkıntısı olacağını varsayarak 16 İspanyol bakasının notunu indirdiğini açıkladı. Dün İspanyol bankalarından mevduat çekimlerinin yapıldığı haberleri yalanlanmıştı. Artık bu gelişme üzerine, dün yalan olan gelişmeler bugün gerçek olarak myaşanmaya başlar.
G-8'ler Toplanıyor
Bu akşam G-8'ler toplanıyor. Asıl yarın açıklamalarının gelmesi gerekiyor. Bakalım liderler karar alabilecekler mi?
Tüm Borsalar Düşüyor!
Yaşanan tüm bu gelişmeler nedeniyle tüm borsalarda sert düşüşler yaşanıyor. Dow ve Dax da ''Borsalarda Destekler Bir Bir Kırılıyor'' yazımda da belirttiğim seviyelerine doğru hızla düşüyorlar. Bugün arada bir yerlerden parasal açıklamalar gelemzse, belirtilen alt destekleri görmeye hazır olalım derim!
İMKB için de 55.400-54.400 aralığında son bir teknik öneri yapmayı bekliyorum. Düşüşe dikkat çekip, % 50 nakit kalınmasını ve bu oranın alışlarının alt desteklere saklanmasını söylemiştim. Eğer bu seviyeleri görürsem, o anki tekniklere göre son nakitler için uygun tekniklere göre öngörülerimi paylaşacağım. Ondan sonra da, önceden de benzer ortamlarda yaptığımız gibi geriye çekilip, hiç bir şey yapmadan izlemeye geçmek doğru olacaktır. Ama bu seviyeler görülmeden yeni bir öneri yapmayacağım. Ancak yeni bir parasal genişleme haberi düşüncemi değiştirir.
FED ve ECB Yeni Parasal Destekler Vermek Zorunda Kalacaktır!
İçinde bulunulan kriz dalgasının kontrolü kaçarsa, yaşanan kriz bir anda yayılıp tüm piyasalarda paniklemeleri yaratabilir. Bunun olması belki son düşüş etkisi ile yapılması istenilen AB mali birlik detaylarının kabulünü hızlandırabilir. Ama piyasaların paniğinin kontrol altına alınamaması halinde, alt destekler dediğimiz yerlerin de altını görme riski ortaya çıkar.
Bence FED ve ECB piyasaları rahatlatacak yeni parasal kararları almak zorunda kalacaklardır diye düşünüyorum. Yoksa fatura daha yüksek olacaktır.
Türkiye İçin Şartlar O kadar da Kötü Değil!
Öncelikle bilin ki, İMKB'deki düşüş Avrupa kaynaklı yaşanıyor. Paniklemelerle gelen satışların ölçüsünü kestirebilmek kolay olmuyor. Am şunu bilin ki bu seviyelerden daha kötü fiyatlara düşsek de, İMKB değerinin altında işlem görüyor. Türkiye'nin ekonomik parametreleri korkulmayı gerektirmiyor. AB'den Fransa liderinin değişimi sonrasında Türkiye ile müzakereleri yeniden hızlandırmak için gelen temsilci yeni bir Pozitif süreç başlatma kararı ile görüşmelere başladı.
Petrol Düşmeye Devam Ediyor.
106 Dolar'a inen Brent Petrol, burada duramazsa 102 Dolar'a ve hatta daha da altına düşebilir. Petroldeki düşüş Türkiye'nin cari açığı açısından çok önemli bir destek yaratacaktır.
Avrupa kaynaklı yaşanan krizlerde finansal korkular ön planda. Bu ortamda Türk bankalarının sağlam olması ve kârlarını beklentilerin üstünde arttırmaya devam ediyor olmaları Türkiye'ye olan güveni arttırabilir. Bu nedenle dönüşte banka hisselerimizdeki tepkiler daha yüksek olabilir.
Bu kriz de atlatılacak. Avrupa'da resesyonu bitirmek için harcama arttırıcı kararlar gelecektir. Sadece son virajda düşüş sert olur. Çünkü panik oluşur. Bu ortamda aşırı demorolize olmayın. Atlattığımızı göreceksiniz. Bizim elimizde olmayan gelişmelerde, yabancı liderlerin neler ve ne zaman ne yapabileceklerini bilemediğimiz için, beklentimiz dahilinde olan seviyeleri söylememize rağmen bu paniklemelere engel olunamıyor. Şimdi sakin beklemek en doğru karar olacaktır.
Aydın Eroğlu