Ana dilde yayın ve öğrenime hız

ANKARA (İHA) - Avrupa Birliği'ne uyum yasalarının çıkarılmasının ardından ana dilde yayın ve öğrenim düzenlemelerini de içeren yönetmeliklerle ilgili çalışmalara hız verildi. Teknik komite bu çerçevede ilk toplantısını yaptı.

Geçtiğimiz Bakanlar Kurulu toplantısında oluşturulan ve Devlet Bakanı Ali Doğan, İçişleri Bakanı Muzaffer Ecemiş, Adalet Bakanı Aysel Çelikel ve Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin'in yer aldığı teknik komite ilk toplantısını Başbakanlık Merkez Bina'da yaptı. Toplantıya, AB Genel Sekreterliği, RTÜK ve diğer ilgili kuruluşlardan bürokratlardan da katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Doğan, AB uyum yasalarına ilişkin çalışmaların değerlendirildiğini belirterek, "AB, yaptığımız değişiklikleri çok olumlu karşılamakla birlikte uygulamaya bakılmasının gerekli olduğunu söylemektedir. Bu bazı çevrelerin ifade ettiği gibi Türkiye'ye dönük bir uygulama değildir" dedi.

'AB İLE İLİŞKİLERİMİZ NEDENİYLE DÜZENLEMELERİ BİR AN ÖNCE ÇIKARMALIYIZ' Özellikle Ağustos ayında yapılan reform düzeyindeki düzenlemelerin uygulamaya konulması için beş ayrı konuda yönetmelik çıkarılmasının gerekliliğine işaret eden Doğan, "Her ne kadar bu yasa ve yönetmelikler için bir yıllık süre öngörülmüş ise de, AB ile ilişkilerimizin içinde bulunduğu durum, bu düzenlemelerin bir an önce çıkarılmasını zorunlu kılmaktadır" diye konuştu. Doğan, AB'nin 15-16 Ekim tarihlerinde Türkiye ile ilgili ilerleme raporunu açıklayacağını, Aralık ayında ise Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerinin başlamasına ilişkin karar alınacağını hatırlattı. Doğan, 3 Ağustos 2002 tarihinde kabul edilen üçüncü uyum yasaları paketinde yer alan 'Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçeleri Öğrenmelerine İmkan Tanıyacak Özel Kursların Açılmasına İlişkin' maddeye işlerlik kazandıracak yönetmelik ile ilgili çalışmaların ileri bir aşamaya geldiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

'FARKLI DİL VE LEHÇELERDE YAYIN YAPILMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR'
Doğan, ayrıca RTÜK Kanunu'nda yapılan değişiklikle Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın yapılabilmesine imkan tanındığını belirterek bu konuda çıkarılacak yönetmeliğin esaslarını belirlemek üzere konu ile ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerine başvurulduğunu ifade etti. Doğan, bu görüşlerin alınmasının ardından yönetmelik taslağının hazır hale geleceğini kaydetti.

'AZINLIK VAKIFLARI İÇİN TÜZÜK HAZIRLANACAK'
Azınlıkların kurduğu vakıflara ilişkin olarak Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikler uyarınca bir tüzük hazırlanması gerektiğini belirten Bakan Doğan, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve ilgili kuruluşların katılımıyla çalışmaların sürdürüldüğünü ve en kısa sürede bir sonuca ulaşılacağını söyledi. Doğan, cemaat vakıflarıyla ilgili çalışmaların da bu vakıfların görüşlerin alınması yoluna gidileceğini ifade etti. Doğan, bu teknik çalışmalarla ilgili olarak ilgili kuruluşların çalışmalarını kolaylaştırabilmek amacıyla belli bir takvimi kapsayan bir Başbakanlık genelgesi çıkarılmasının gerekli olduğunu söyledi. Yönetmelikler konusunda bir tarih verip veremeyeceklerinin sorulması üzerine Doğan, "Aslında bildiğiniz gibi bunların 1 yıl içinde çıkarılması gerekiyor. Ama biz bunu nasılki Meclis'ten bu yasalar çıktıysa, bu konuda da bir an önce çıkarma amacını taşıyoruz ancak kesin bir tarih veremem" karşılığını verdi. Doğan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Özel Kurslar Yönetmeliği konusunda büyük aşama kaydedildiğini, son rötüşlerin yapıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Türk Vatandaşlarının Farklı Dil ve Lehçeleri Öğrenmeleri İçin Açılacak Özel Kurslar Yönetmeliği Taslağına göre, Kürtçe kurslara sadece Türk vatandaşlar gidebilecek, yabancılar katılamayacak. Açılacak kurslarda, öğrenim kadrosu, öğretmen, kıyafet ve mekan koşulları aranacak ve bunlar kurallara bağlanacak.