Ana dili nasıl yazılır? Ana dili mi anadili mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe dilinde farklı dillerden gelen yabancı kökenli birçok kelime, farklı kelimelerin bir araya gelmesi ile oluşan birleşik türde kelimeler, bir kelimenin birden fazla eş anlamlı karşılığının bulunması gibi durumlar geniş bir kelime hazinesi oluşturmuştur. Ancak bu geniş kelime dağarcığı aynı zamanda birçok yazım yanlışına da neden olabilmektedir.

Farklı kelimelerin bir araya gelmesi ile oluşan birleşik türdeki kelimeler Türkçe dilinin kelime dağarcığını genişletse de birçok yazım yanlışına da neden olabilir. Bu yazım yanlışlarının nedeni bazı birleşik türde kelimelerin ayrı bazı birleşik türde kelimelerin de bitişik yazılmasına dair aranan bazı özeliklerdir. Tüm bu özellikler Türkçe yazım kurallarına göre şekillenmiştir. Türk Dil Kurumu’nun da yayınlarında belirttiği bu kurallara uyulmazsa yazım yanlışı yapılır.

Ana dili nasıl yazılır?

İki farklı kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan, bu nedenle de birleşik türde kelimeler arasında yer alan ana dili TDK (Türk Dil Kurumu) Türkçe Sözlük’te isim türünde ve dil bilimi alanında kullanılan tek bir tanıma sahiptir. Bu tanım şu şekildedir:

Reklam
Reklam
  • “Zaman içinde ses, anlam ve biçim açısından birbirinden az çok farklı hâle gelmiş olan dillerin ortak kaynak olarak kabul ettikleri dil.”

Ana dili doğru yazılışı ayrı olması gereken birleşik türde kelimeler arasında yer alır ve bu kelimenin bitişik olarak anadil şeklinde yazımı yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelmektedir.

Ana dili mi anadili mi?

Türk Dil Kurumu ana dili yazımını ayrı olarak doğru kabul etmiştir. Türkçe yazım kurallarına göre bu kelime ayrı yazılması gereken birleşik türde kelimelerden biridir. Kurallara göre durum, olay ya da olgu bildiren birleşik türde kelimelerden biri kullanılarak kurulan kelimeler ayrı yazılmalıdır. Bu kurala göre ana dil de ayrı yazılmalıdır.

Türkçe dilinde ayrı yazılması gereken birleşik türde kelimelerin sahip olması gereken diğer bazı özellikler şu şekilde ifade edilmiştir:

  • Yol ve ulaşım ile ilgili olan kelimeler
  • Bitki türleri kullanılarak oluşturulanlar
  • Etmek, olmak yardımcı fiilleri ile kurulanlar
  • Gök cisimlerinin isimleri
  • Organ ya da organ yerine geçen sözcüklerden biri ile kurulanlar
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: