Ana gibi yâr olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz ne demek? Ana gibi yâr olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz TDK sözlük anlamı nedir?

Atasözleri, deyimler ve birleşik fiiller birbirlerine benzese de aralarında kullanım ve oluşum farkları bulunur. Bunların hepsi kalıplaşmış ifadelerdir, ancak atasözleri bir yargı içerirken deyimler ve birleşik fiiller belirli durumları ve şeyleri ifade eder. Türkçe, bu ifadeler sayesinde zenginleşmiştir ve Türk tarihinden gelen bu sözleri kullanarak kuvvetli bir anlatıma kavuşur. Ana gibi yâr olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz ifadesi de, Türkçede bulunan öz anlatımlardan biridir. Ana gibi yâr olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz TDK sözlükte ne anlama gelir?

Atasözleri ve deyimler günlük yaşamın gerçeklerinden beslenen, ancak sıklıkla mecaz barındıran sözlerdir. Birleşik fiiller de iki veya daha fazla kelimelerin birleşmesiyle oluşan, eylem ifade eden sözlerdir. Deyimler, atasözleri ve birleşik fiiller yapıları gereği güçlü bir ifade sunarlar. Günlük yaşamda veya edebi eserlerde sıklıkla bu sözlerin anlatım gücüne başvurulur. Ana gibi yâr olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz ifadesi de bunlardan biridir. Ana gibi yâr olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz ne demektir?

Reklam
Reklam

Ana gibi yâr olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz Ne Demek? Ana gibi yâr olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz TDK sözlük anlamı nedir?

  • Ana gibi yâr olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz TDK sözlüğe göre 1 farklı anlama sahiptir.

Ana gibi yâr olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. insanlar içinde bize ana kadar candan bağlı dost yoktur anlamında kullanılan bir söz

Ana gibi yâr olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz ile Kurulan Atasözleri, Deyimler ve Birleşik Fiiller

ana avrat küfretmek (veya düz veya dümdüz gitmek) ana bir, baba ayrı ana ile kız, helva ile koz
ana kızına taht kurar, kız bahtı kocadan arar (veya ana kızına taht kurmuş, baht kuramamış) anadan doğmuşa dönmek (veya anadan yeni doğmuş gibi olmak) anam!
anam avradım olsun anam babam anamın (veya anasının) ak sütü gibi (helal olsun)
anamın öleceğini bilseydim kulağı dolu darıya satardım anan güzel idi hani yeri, baban zengin idi hani evi? anan yahşi, baban yahşi
ananın bahtı kızına ananın bastığı yavru incinmez anası ağlamak
anası turp (veya sarımsak), babası şalgam (veya soğan) anası yerinde anasına avradına sövmek
anasına bak kızını al, kenarına bak bezini al anasından doğduğuna bin pişman anasından doğduğuna pişman etmek
anasından doğduğuna pişman olmak anasından emdiği süt burnundan (fitil fitil) gelmek anasından emdiği sütü burnundan getirmek
anasını ağlatmak anasını bellemek anasını eşek kovalasın!
anasını sat! (veya satayım!) anasının gözü anasının ipini satmış (veya pazara çıkarmış)
anasının kızı anasının körpe kuzusu anasının nikâhını istemek
anasının oğlu
Anahtar Kelimeler: