Anadol İncirlik konusunda bilgi istedi

ANKARA (İHA) - CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, "İncirlik Üssü ile ilgili emrivaki yapılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Parlamentoda bir basın toplantısı düzenleyen Anadol, Türkiye'nin stratejik öneminin her geçen gün arttığını belirterek, özellikle son dönemde Kuzey Irak başta olmak üzere Suriye, İran, Kafkasya ve Balkanlar'daki durumun bunda büyük katkısı olduğuna dikkat çekti. Bu çerçevede İncirlik Üssü'nün gündeme gelmesinin anlamlı olduğunu da belirten Anadol, hükümetin her konuda olduğu gibi bu konuda da derin bir sessizlik içinde olduğunu söyledi. Anadol, bu konuda hükümetin Meclis'e ve kamuoyuna bilgi vermemesini eleştirdi. 1980'de Demirel Hükümeti'nin, Meclis'i devre dışı bırakarak Bakanlar Kurulu kararıyla SEİA diye adlandırılan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nı yaptığını ve bugün bu durumun emsal gösterilmek istendiğini öne süren Anadol, "Ne ilginçtir ki o zaman 'Bu anlaşma niye Meclis'e gelmedi?' diye Demirel hakkında Meclis Soruşturması açılmasını isteyen milletvekilleri arasındaydım, bugün de yine muhalefetteyim. 1980'de yapılan bu anlaşmanın 2005'e yansıtılmak istenmesi akla, mantığa ve hukuka terstir. Bir kere o zaman 2 kutuplu bir dünya vardı. NATO başka bir anlam içeriyordu. Bugün NATO'nun görev alanı değişmiş ve çok daha genişlemiştir. 1980 ile bugünü kıyaslamak aşırı zorlamadır ve olmayacak iştir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İncirlik Üssü'nün NATO amaçlı kullanılmasıyla, NATO amacı dışında birtakım askeri müdahaleler için lojistik destek amaçlı kullanılmasının birbirine karıştırılmamasını isteyen Anadol, "Bu, Anayasa'ya aykırıdır. Türkiye'nin ulusal çıkarlarını ilgilendiren İncirlik, parlamentodan kaçırılmak istenmektedir" dedi. Anadol, Anayasa'nın 92. maddesini de hatırlattı ve yurtdışına asker gönderme ve yurda asker kabul etme konusunun bu madde çerçevesince Meclis'e ait olduğuna işaret etti. CHP olarak bu konunun peşini bırakmayacaklarını belirten Anadol, yasama organının yetkisinin elinden alınmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Anadol, "İncirlik Üssü ile ilgili bir emrivaki yapılmasına izin vermeyeceğiz. Anayasa'nın 92. maddesini deldirmeyeceğiz" diye konuştu. İncirlik Üssü'nün lojistik destek amaçlı olarak ABD'nin kullanımına açılması durumunda, ileride İran veya Suriye'ye yapılacak bir tecavüzde kullanımına meydan verecek bir yorum yapılabileceğini belirten Anadol, "O nedenle böyle susmakla konu geçiştirilemez. Hükümetin bir an evvel Meclis'e bilgi vermesi lazım. Unutulmamalıdır ki bu konuda karar vermeye yetkili tek organ Meclis'tir" dedi.

Reklam
Reklam