Anadolu Adaçayı Yaygınlaştırılacak

Yılda 2 bin 500 ton ihracatı yapılan Anadolu adaçayının üzerindeki toplama baskısını azaltmak için Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma

Yılda 2 bin 500 ton ihracatı yapılan Anadolu adaçayının üzerindeki toplama baskısını azaltmak için Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nce çalışmalar yürütülüyor.

Enstitünün Süs Bitkileri, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölüm Başkanı Ahmet Bircan Tınmaz, AA muhabirine, Anadolu adaçayını orman içi alanlarda yetiştirmek için proje yapacaklarını söyledi.

Projeyi, Balıkesir'in Marmara Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Marmara Kaymakamlığı ve Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü'yle yürüteceklerini dile getiren Tınmaz, bu bitkinin, Marmara'dan Akdeniz Bölgesi'ne kadar olan alanda yayılış gösterdiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Tıbbi bitkiler araştırmacısı Ünal Karık'ın doktora projesi kapsamında enstitüde Anadolu adaçayı hakkında araştırmalar yapıldığını anlatan Tınmaz, "Marmara Bölgesi'nde farklı bölgelerden adaçaylarını toplayarak popülasyonlarının, kalite ve verim özeliklerinin değişimlerine baktık. Bundan sonraki süreçte de yeni bir proje hazırlığına girdik. Geniş alanlarda Anadolu adaçayını orman açıklıklarına ekme şeklinde Armutlu Yarımadası'nda denememiz devam ediyor" ifadesini kullandı.

Armutlu Yarımadası'nda başarılı sonuçlar aldıklarını ifade eden Tınmaz, "Armutlu Yarımadası'nda yaptığımız çalışmayla adaçayının dikim, hasat zamanlarını belirledik. Proje bitmek üzere" dedi.

Adaçayının orman içi açıklarda en iyi yetişen bitkilerden biri olduğunu aktaran Tınmaz, şöyle devam etti:

"Herhangi bir su, bakım istemeden çok iyi gelişiyor. Anadolu adaçayı en kurak en verimsiz, kayalık bölgelerde, gölgelerde yetişiyor. Bunu kültüre ettiğimizde, sulanabilir, sebze yetiştirilebilir alanlarda üretimini yapamıyoruz. Bunun nedeni toprak kaynaklı mantarlardan çok kolay etkileniyor. Ancak dağ başlarında, kayalıklarda, verimsiz topraklarda çok güzel yetiştiriciliği yapılıyor. Hiçbir ürünün yapılamayacağı alanlarda adaçayı yetiştirilebilir."

Reklam
Reklam

-"Ürün fazla toplandığı için nesli azalıyor"-

Tınmaz, proje ile ürünün üretimini artırarak hem köylülere gelir hem de popülasyonun düşmesinin önüne geçmek istediklerini belirterek, "Bu üründen yılda 2 bin 500 ton ihraç ediliyor. Yurt dışına çok fazla ihraç edilen adaçayının üzerindeki toplama baskısını azaltmak istiyoruz. Ürün fazla toplandığı için nesli azalıyor. Bu ürünün muhakkak yetiştirilmesi gerek" diye konuştu.

Armutlu Yarımadası'nda bu ürünü bol miktarda ekmeyi hedeflediklerini vurgulayan Tınmaz, şunları kaydetti:

"Onun için de Marmara Adası'ndaki mevcut adaçayı varlığını tespit ettik. Marmara Adası'nda, Mayıs-Haziran aylarında bir proje ile yaklaşık yarım ton kadar tohum toplamayı hedefliyoruz. Bunu topladığımızda orman içi açıklarda deneyeceğiz. Değişik orman müdürlüklerinde de denemeler yapılacak. Bu şekilde orman ürünlerinin azalmasında, toplama baskısında kalkmasına yardımcı olacağız. Aynı zamanda ihraç edilen, istenilen bir ürün olduğu için de üretilerek köylülere kazanç elde edilmesini sağlayacağız."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: