Anadolu Ajansı 90. yılını kutluyor

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle 6 Nisan 1920'de kurulan Anadolu Ajansı, 90. kuruluş yıl dönümünü yarın düzenlenecek tören ve etkinliklerle kutlayacak.

Gazete ve televizyon kuruluşlarından reklam ajanslarına, haber portallarından GSM operatörlerine, borsa şirketlerinden yerel basına kadar pek çok kuruluşa hizmet veren Anadolu Ajansı, yurt içi ve dışında görevli bini aşkın muhabiriyle her gün 4 ayrı bültenden ortalama 1500 haber, 500 fotoğraf ve 120 görüntüyü abonelerine ulaştırıyor.

Fotoğraf alanında en ileri teknolojiyi kullanan 4 büyük ajanstan biri olan Anadolu Ajansı, bir süre önce 1 milyonuncu fotoğrafını abonelerine ulaştırdı. Anadolu Ajansının içerik teknik ve estetiğe 90 yılın deneyiminin eklendiği on binlerce kareden oluşan fotoğraf arşivi ise adeta dünyanın görsel tarihini oluşturuyor.

Reklam
Reklam

90 yıllık birikimini görüntülü haberlere de taşıyan Anadolu Ajansı, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen görüntüleri dijital ortamda abonelerine ulaştırıyor. Anadolu Ajansı canlı yayın araçları ve gelişmiş teknolojisiyle yerel kanallardan uluslararası ajanslara kadar yüzlerce basın kuruluşuna görüntülü haber hizmeti veriyor.

Teknolojik gelişmeleri yakından izleyen Anadolu Ajansı, haberleri artık 'cebe' de taşıyor. Türkiye'den ve dünyadan son dakika gelişmelerini SMS paketleriyle abonelerinin cep telefonuna ulaştıran Anadolu Ajansı, şimdi 3G teknolojisiyle haberleri özel videolar eşliğinde sunuyor.

Anadolu Ajansı muhabirleri, haber, fotoğraf ve görüntü dalında birçok saygın kişi ve kurumdan ödül aldı. Dünyanın sayılı haber ajanslarından biri olan Anadolu Ajansı, abonelerine daha iyi hizmet verebilmek için aralarında EPA, AP, Reuters ve AFP gibi uluslararası ajansların bulunduğu yaklaşık 100 ülkenin ulusal haber ajansıyla iş birliği yapıyor.

TSE kalite belgeli ilk ve tek haber ajansı olan Anadolu Ajansı, Atatürk'ün çizdiği hedef doğrultusunda, ilk günkü heyecanla görevini yerine getiriyor.

Reklam
Reklam

-KUTLAMA ETKİNLİKLERİ-

Anadolu Ajansı'nın 90. kuruluş yıl dönümü kutlamaları, Anıtkabir'deki törenle başlayacak. Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi başkanlığındaki Ajans çalışanları, Anıtkabir'i ziyaret ederek Cumhuriyetin ve Anadolu Ajansı'nın kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün manevi huzuruna çıkacak.

Kutlamalar kapsamında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ve Anadolu Ajansı'nın kuruluşunun 90. yılı dolayısıyla Türkiye Foto Muhabirleri Derneği işbirliğiyle TBMM'de gerçekleştirilecek olan fotoğraf sergisinin açılışı yapılacak. Anadolu Ajansı'nın kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Genel Müdürlük binasında da tören düzenlenecek. Bu kapsamda Anadolu Ajansı Sayısal Arşiv Sistemi'nin ve Anadolu Ajansı Koleksiyonu Resim Sergisi'nin açılışı yapılacak. Kuruluş yıl dönümü dolayısıyla TBMM Tören Salonunda sanatçı Tuluyhan Uğurlu tarafından ''90. Yıl Özel Konseri'' verilecek, ardından resepsiyonla kutlama programı sona erecek.

-TANITIM FİLMİ-

Bu arada, Anadolu Ajansı'nın 90. kuruluş yıl dönümü kapsamında bir de ''Anadolu Ajansı tanıtım filmi'' hazırlandı. Filmde, Anadolu Ajansı'nın kuruluş süreci ve ilkeleri şu ifadelerle yer aldı:

Reklam
Reklam

''Umutluydu, kararlıydı...
Millet var olmak için güç şartlarda onurlu bir savaş veriyordu. Mustafa Kemal, işte böyle bir dönemde milli mücadeleyi örgütlemek ve tüm dünyaya duyurmak için kurdu Anadolu Ajansı'nı.
Anadolu Ajansı'nın kurulması fikri, Yunus Nadi ile Halide Edip'in Geyve'deki tren istasyonunda yaptıkları görüşmeyle oluştu.
Anadolu Ajansı'nın ateş altındaki haber yolculuğu, Mustafa Kemal Paşa'nın karargahı Ziraat Mektebi'ndeki bir odada başladı.
Yeni Türk devletinin ilk milli kurumu olan Anadolu Ajansı, 6 Nisan 1920'de kuruldu, Milli Mücadelenin her aşamasına tanıklık etti; Meclisin açılışını, cumhuriyetin ilanını duyurdu.
Anadolu Ajansı'nın bültenlerini tek tek kontrol eden ve haberlerin iletilmesindeki aksaklığı ''vatan suçu'' ile eş tutan Mustafa Kemal, ajansın ilkelerini de yine kendi belirledi: Doğru, hızlı.
Anadolu Ajansı muhabirleri, kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hep yanında oldu; sevincine, mutluluğuna tanıklık etti, gösterdiği hedefleri en iyi biçimde halka duyurdu. O'nun ölümünde ise vatandaşların göz yaşı içinde okuduğu resmi bülteni yazmanın acısını yaşadı.
Anadolu Ajansı cumhuriyetle büyüdü, 90 yıl Türk Milleti'nin sesi oldu.''

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Dr. Hilmi Bengi, ''Atatürk, kuruluş genelgesinde en seri vasıtalarla en doğru havadisin iletilmesi amacıyla Anadolu Ajansı'nın kurulduğunu belirtiyor. Biz de bu gün bu temel prensibi yaşatıyoruz. Doğru haberi, en hızlı araçlarla iletmeye çalışıyoruz'' dedi.

Bengi, Anadolu Ajansı'nın 90. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Anadolu Ajansı'nın, Milli Mücadele sırasında Türkiye'nin sesini dünyaya duyurmak amacıyla Büyük Önder Atatürk'ün direktifleriyle 6 Nisan 1920'de kurulduğunu hatırlattı. Anadolu Ajansı'nın Türkiye'nin ilk milli kurumu olma niteliğini taşıdığını belirten Bengi, TBMM'nin de 1920 yılının 23 Nisan'ında açıldığını ve Anadolu Ajansı'nın TBMM'nin kuruluşunun da habercisi olduğunu ifade etti.

Bengi, Anadolu Ajansı'nın geçen süre içinde önemli atılımlar gerçekleştirdiğini belirterek, 1920'li yıllarda haberlerini telgrafla ya da ağaçlara ve duvarlara asılan bültenlerle duyuran Anadolu Ajansı'nın, bugün son teknolojinin olanaklarını kullandığını söyledi. Anadolu Ajansı'nın kuruluş yıllarında tüm olanaksızlıklara rağmen bültenlerini en ücra köşelere kadar ilettiğini anlatan Bengi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

''Atatürk'ün kuruluş genelgesinde belirttiği iki temel husus bugün de çağdaş iletişim kuruluşları, haber ajansları açısından temel ilke olarak kabul edilen husustur. Bunlar, doğru ve hızlı haberciliktir. Atatürk, kuruluş genelgesinde en seri vasıtalarla en doğru havadisin iletilmesi amacıyla Anadolu Ajansı'nın kurulduğunu belirtiyor. En hızlı araçlarla en doğru haberlerin iletilmesi... Biz de bu gün bu temel prensibi yaşatıyoruz. Doğru haberi, en hızlı araçlarla iletmeye çalışıyoruz.''

-''YABANCI DİLDEKİ YAYINLARIMIZI ARTIRMAYI PLANLIYORUZ''

Başlangıçta telgraflarla haber ileten Anadolu Ajansı'nın teleks döneminin ardından bilgisayar teknolojisinin devreye girmesiyle bu yöntemi kullanmaya başladığını kaydeden Bengi, geçmişte TRT'nin uydu sisteminden yararlanıldığı bir ara dönemin de yaşandığını bildirdi.

Anadolu Ajansı'nın 2005 yılından bu yana ise tümüyle kendi uydusundan haber, fotoğraf ve görüntü servisine başladığını aktaran Bengi, ''Bugün Anadolu Ajansı dünyanın önde gelen ajansları hangi teknolojiyi kullanıyorsa o teknolojiyle bu yarışta yerini almış durumda'' dedi. Bengi, Anadolu Ajansı'nın genel bültenin yanı sıra il bülteniyle de yerel basına hizmet ettiğini belirterek, yerel basının ilgi duyduğu yerel ölçekli haberlerin 81 ile yönelik hazırlanarak sunulduğunu anlattı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı'nın İngilizce yayınının bulunduğunu hatırlatan Bengi, ''Önümüzdeki süreçte Fransızca bültenimizi yeniden hayata geçirmeyi, Arapça ve Rusça bültenleri ile de yabancı dildeki yayınlarımızı artırmayı planlıyoruz'' diye konuştu. ''Özel Bülten'' adı verilen bir diğer hizmetle de internet dünyasının haber ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını belirten Bengi, şöyle devam etti:

''Fotoğraf yayınımız da övgüleri hak edecek bir durumda. Bununla gurur duyuyoruz. Günde yaklaşık 500 fotoğrafı genel bülten abonelerine sunuyoruz. Aynı zamanda il bülteni abonelerinin talep ettiği yerel ölçekteki fotoğrafları da iletmeye çalışıyoruz. Türkiye'de GSM teknolojisi özellikle 3. nesille çok hızlı bir gelişme, içerisine girdi. Bu gelişmeye de ayak uydurmaya çalışıyoruz. Anadolu Ajansı GSM şirketleriyle yaptığı projeler çerçevesinde üç kuruluşa 3-G teknolojisine dayalı olarak günde üç defa hazırlanan kısa ve öz, görüntülü bültenler sunuyor. Bu bültenlerle zamanı giderek değerli hale gelen günümüz insanına Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri en hızlı, yalın ve kısa biçimde aktarmaya çalışıyoruz.''

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı'nın geleceğin teknolojisinde yerini alabilmek için de çaba gösterdiğini anlatan Bengi, özellikle multimedya denilen yeni sürece ayak uydurabilmek için yatırım yapıldığını söyledi.

-AA ARŞİVİ DİJİTAL ORTAMDA-

Bengi, Anadolu Ajansı'nın 90 yıllık arşivinin dijital ortama aktarıldığını ve yarın kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında bu sistemin açılışının da gerçekleştirileceğini bildirdi. Bengi, övünç kaynağı olarak nitelediği bu proje ile 90 yıllık Anadolu Ajansı arşivinin internet üzerinden kullanıcıların erişimine açıldığını anlattı.

90. yıl kutlamaları kapsamında üç de özel yayın hazınlandığını ifade eden Bengi, bunlardan birinin kurumda son dönem görev yapan genel müdürlerin ajansla ilgili görüşlerinin yer aldığı ''Genel Müdürlerinin Anlatımıyla 90. yılında Anadolu Ajansı'' adını taşıdığını söyledi. Kitaplaştırılan bir diğer çalışmanın da ''Anadolu Ajansı 1920-1922'' adıyla Yeditepe Üniversitesinde Sevcan Başboğa tarafından hazırlanan yüksek lisans çalışması olduğunu belirten Bengi, üçüncü eserin ise Türkiye'nin 90 yıllık tarihine ışık tutacak bir kronolojik çalışma olduğunu aktardı. Eserde, yaklaşık 2 bin fotoğrafın bulunduğunu ifade eden Bengi, bu eserin tarih meraklıları ve araştırmacıları için önemli bir kaynak niteliği taşıdığını belirtti. Bengi, ''Nice 90. yıllara ulaşması dileğiyle bütün Anadolu Ajansı'na gönül verenleri kutluyorum. Anadolu Ajansı'na hizmeti geçenlerden aramızda olmayanları rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara da sağlık dileklerimle şükranlarımı ifade ediyorum'' şeklinde tamamladı.

Reklam
Reklam