Anadolu Liseleri 5 yıla mı çıkıyor?

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Anadolu Liselerinin 5 yıla çıkarılmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Türkiye'de 8-9 tane okulda 1+4 uygulaması yapılması Anadolu Liselerinin 5 yıla çıkacağı anlamına gelmez" dedi.

Bakan Çelik, yeni ilköğretim müfredatının afiş tanıtımında yaptığı konuşmada, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan Anadolu Liselerinin 5 yıla çıkarılacağı yönündeki haberin gerçeği yansıtmadığını belirterek, Anadolu Liseleri'nin 5 yıla çıkmasının söz konusu olmadığını söyledi. Geçen sene 5 okulda 1+4 uygulaması yapıldığını hatırlatan Çelik, bu yıl da bakanlığa müracaatta bulunan okullar arasında değerlendirme yaptıkları ve 4 tane okulda daha 1+4 uygulamasına izin vereceklerini açıkladı. Geçen yıl 4+1 uygulaması yapan okulların hepsinin İstanbul'da olduğunu belirten Çelik, bu okulları bu sene İstanbul'un dışına çıkaracaklarını bildiren Bakan Çelik, Ankara, İzmir, Balıkesir ve İstanbul'un Anadolu yakasında bir okula 1+4 yapma izni vereceklerini açıkladı. Türkiye'de 800 tane Anadolu Lisesi bulunduğunu ifade eden Çelik, bu okullar içerinde 8-9 tane okul da 1+4 uygulaması yapılmasının yüzde 1'e karşılık geldiğini belirtti. Çelik, "Yüzde 1'de böyle bir uygulamanın olması bütün Türkiye'de Anadolu Liselerinin 5 yıla çıkarılacağı anlamına gelmez" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'de 93 tane üniversite bulunduğuna işaret eden Çelik, 93 üniversitenin 13 tanesinde yabancı dilde eğitim yapıldığını belirtti. Anadolu Liselerinde yabancı dilde eğitim yapılmasını kaldırdıklarını belirten Çelik, " Anadolu Liselerinde yabancı dilde eğitimi kaldırdık. Burada yabancı dilde eğitim zaten yapılmıyordu kendi kendimizi kandırdık. Şu anda müsaade ettiğimiz okullar geçmişte de bunu yapabilen okullardır. Bir öğrencinin İngilizce Matematik dersi alması için asgari olarak üç şartın birarada olması lazım. O dersi verecek öğretmenin matematiği çok iyi bilmesi lazım. Öğretmenin İngilizce Matematiği çok iyi bilmesi gerekiyor. Öğrencinin de çok iyi İngilizce bilmesi lazım ki o öğretmen öğrenciye İngilizce Matematiği anlatabilsin. 2001 ve 2003'ün başında bu yapılmıyordu? Yüzde 90 okulda yabancı dilde eğitim yapılıyor muydu? Yapılıyormuş gibi yapılıyordu. Kağıt üzerinde birbirimizi kandırıyorduk. Bu ülkede yabancı dilde eğitim yapan 13 tane üniversite varsa, bunlara alt yapı oluşturmak üzere ortaöğretim kurumlarımızın bazılarında da bu olabilir. Ben iyiden, olumludan, pozitiften yana bir değişimden söz ediyorum. Bunu anlamak istemeyenler ne yaparsanız yapın sizi eleştirirler" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

İHA