Anadolu Oto Galericiler Sitesi Başkanı Ekrem Şimşek:

Anadolu Oto Galericiler Sitesi Başkanı Ekrem Şimşek, “Trafik sigortaları yapılan zam sonrası 400 ile 700...

Anadolu Oto Galericiler Sitesi Başkanı Ekrem Şimşek, “Trafik sigortaları yapılan zam sonrası 400 ile 700 TL’ye kadar rakamları buldu. Bu da otomobil alacak tüketicilerin olumsuz eğilimine sebep oldu” dedi.

Anadolu Oto Galericiler Sitesi Başkanı Ekrem Şimşek, trafik sigortasına yapılan zam ile ilgili olarak değerlendirmede bulundu. Şimşek, “Trafik sigortası gibi ek maliyetler insanların tüketim eğilimini olumsuz yönde etkiliyor. Otomobil sektöründe bir otomobilin trafiğe çıkabilmesi için zaten mali olarak zorunlu sigorta yaptırması gerekiyor. O açıdan trafik sigortasında çok ciddi artışlar görülüyor. Örneğin biz geçen yıl ve önceki yıllarda 100-150 TL’ye yaptırdığımız trafik sigortalarına mali zorunluluk sigortası diyoruz. Bu rakam 200-300 TL gibi aracın cinsine ve durumuna göre arttı. Yani trafik sigortaları yapılan zam sonrası 400 ile 700 TL’ye kadar rakamları buldu. Bu da otomobil alacak tüketicilerin olumsuz eğilimine sebep oldu. Bunların aşırı derecede bu şekilde artması, bizim öngörmediğimiz bir uygulamaydı fakat hükumet bu konuyla ilgili yasal düzenleme yaptı. Şu anda tüketiciler maalesef ciddi manada bedeller ödüyor. Bu da onların alım eğilimlerini zorluyor ve böylece bizim de ticaretimizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

-“20 YAŞ VE ÜZERİNDEKİ ARAÇLARIN HURDAYA ÇIKARTILMASI MANTIKLI GÖRÜNÜYOR”

20 yaş ve üzeri olan araçlar ile ilgili yapılan çalışmaları da değerlendiren Şimşek, “Aslında ülkemizdeki araç durumuna baktığımız zaman trafikte dolaşan bugün 16 milyonun üzerinde araç sayısı var. Bunların arasında ekonomik ömrünü tamamlamış araçlar var. Trafik kazaları olsun özellikle çevreye verdikleri kirlilik olsun bunlarla ilgili yapılan düzenlemeyi biz olumlu buluyoruz. Trafikte seyreden araçların can güvenliği, mal güvenliği, yol güvenliği, çevre güvenliği, çevreye olan negatif yöndeki olumsuz emisyon salgılamaları, bunlar bizim için çok önemli bir durum. 20 yaş ve üzeri araçların hurdaya çıkarılması genel anlamda baktığımız zaman mantıklı görünüyor. Ortalamaya baktığımız zaman ülkenin genelindeki bu ikinci el otomobil ticareti yapan insanların genelde 20-25 yaş civarında araçlara rağbet ettikleri görünüyor. 5 ile 20 bin TL arasındaki araçlar daha çok el değiştiriyor. Bu da dediğim gibi insanların gelir düzeyiyle alakalı ama ülkenin menfaatine o pencereden baktığımız zaman özellikle çevre kirliliği anlamında egzozdan salgıladığı bu karbondioksit gazlarla ilgili alınacak tedbirdir var. Bir takım Avrupa ülkelerinde araçların salgıladığı bu karbondioksit oranına göre vergilendiriliyor. Bu aslında caydırıcılık anlamında yaşlı araçların trafikten çekilmesi ve ekonomik ömrünü tamamlaması anlamında mantıklı bir uygulama. Dolayısıyla yapılacak çalışmanın doğru bir uygulama olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

-“ALTINDAKİ AŞIRI DÜŞÜŞ OTOMOBİL ALACAK İNSANLARI ETKİLİYOR”

Yaz sezonu gelmesine rağmen otomobil satışlarında durgunluk olduğunu kaydeden Şimşek, “Bizim sektörde ikinci elde daha çok yazın bir hareketlenme olur. Tüm beklentilerimiz ve öngörülerimiz bu şekilde. Ancak bu son 1,5 yıldır gerek dünya genelinde otomobil sektöründeki durağanlık ve ülkemizdeki farklı siyasi gelişmeler ekonomik anlamda bizim sektörü de olumsuz manada etkiliyor. Beklediğimiz o havayı ikinci el otomobilde göremiyoruz. Bu açıdan yaz sezonu gelmesine rağmen bizim öngörümüz bu sene biraz daha durağan geçecek gibi gözlüyoruz. Henüz o hareketlilik işaretlerini almadık ama inşallah iyi olur. Ayrıca ülkenin altın fiyatındaki istikrarsızlığı da bizi olumsuz yönde etkiledi. İnsanlar ülkemizde altını da otomobil gibi yatırım aracı olarak değerlendiriyorlar. Altındaki aşırı düşüş, otomobil alacak insanları etkiliyor. Burada bir istikrar sağlanırsa biz de bundan olumlu yönde faydalanacağız” ifadelerini kullandı.

-“BİR ARAÇ PERTSE TRAFİĞE ÇIKMAMASI LAZIM”

Reklam
Reklam

Pert araçlarda ciddi sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Şimşek, “Pert araçlar ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yasa koyucuların bu işe bir çeki düzen vermesi lazım. Bir araç pertse bu ekonomik ömrünü tamamlamış demektir. Ne alınıp satılma anlamında bir ifadesi olur, ne de o aracın kullanılması anlamında uygun bir durum olmaz ama maalesef araçlar kaza yapıyor sigorta şirketleri bunları expertsiz aracılığıyla perte çıkartıyor. Bunlar artık ekonomik ömrünü tamamlamıştır. Bu pert araçların trafikten çekilip ekonomik olarak alınıp satılmaması lazım. Bu araçlar ülkemizde ciddi manada alınıp satılıyor. Bu da tüketicileri fevkalade anlamda zor duruma düşürüyor. Bir kere kesinlikle bir araç pert ise trafiğe çıkmaması lazım. Onun hurdaya ayrılması lazım. Ülkenin genel durumu ile alakalı bu aracın pert olduğuna dair resmi bir evrakla bu ruhsatlı olabilir, sigorta poliçesi olabilir, herhangi bir yerinde pert olduğuna dair bir yazının olması lazım. Tüketici aracı aldığında pert kaydını gördüğü zaman ona göre hesabını yapar. Maalesef bu pert kaydı aracın resmi evraklarında gözükmüyor, gözükmediği için bizim ticaret erbaplarımız da araç alırken yanılabiliyor. Onun için araç pertse hurdaya ayrılsın. Eğer ayrılamıyor ise aracın resmi belgesine pert olduğuna dair kayıt yapılmalı” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: