“Anadolu Padagojisi” İngiltere’de pedagoji literatürüne girdi

Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Uzman Pedagog Adem Güneş’in kendi öz değerlerimizi analiz ederek ortaya koyduğu...

Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Uzman Pedagog Adem Güneş’in kendi öz değerlerimizi analiz ederek ortaya koyduğu “Anadolu Pedagojisi” usul ve yöntemleri İngiltere’nin köklü üniversitelerinden, Bristol Üniversitesi'nde 'Yüksek Lisans tezi araştırma konusu' olarak akademik literatüre geçti.
Bilimsel yeniliklerin birçoğunu Avrupa’dan ithal eden ülkemiz, böylece bir ilki başararak “çocuk nasıl yetiştirilir?” konusunda Anadolu modeli ile dikkatleri çekti. Araştırmada, Anadolu Pedagojisi eğitim modeli ile Batılı eğitim modellerinden en bilinenleri olan, Waldorf ve Montessori eğitim modelleri karşılaştırılıyor.
Anadolu Pedagojisi’nin en temel unsurunun “güven” duygusu üzerine kurulu olduğunun altı çizilen çalışmanda, Pedagog Adem Güneş’in düşünce ve fikir yapısı da inceleniyor. Güneş’in, “Kültürel farklılıklar hesaba katılmadan pedagojik usul ve yöntemler belirlenemez” ifadesine vurgu yapılan çalışmada, Anadolu Pedagojisi’ne göre yetişen çocukların dikkat çeken dört temel unsurunu; “Etken, Duyarlı, Kolektif ruha sahip ve Güven hissi ile yaşama tutunan kişi” olarak tarif ediliyor.
Araştırmada, Pedagog Adem Güneş’in, Nesil Yayınlarından çıkan “Kişilik ve Karakter Gelişiminde Çocukluk Sırrı” isimli eserine de sıklıkla atıfta bulunuluyor. Anadolu Pedagojisi’nin özü “Olduğun gibi görünebilme”, “Kendin gibi olma” veya “Fıtrat Pedagojisi” olarak tanımlanıyor.
Nisan ayında yayınlanan ve yayınlandığı 5 aylık süre içinde 25 baskı yaparak çok satanlar listesine giren “Çocukluk Sırrı” isimli eserinde Güneş, çok çarpıcı ifadelere yer vermekte ve adeta pedagoji literatürünü Anadolu Pedagojisi’ne göre yeniden yapılandırmakta.
“Her çocuğun özünde o çocuğun nasıl bir yetişkin olacağının şifrelerini barındıran çocukluk sırrı vardır” diyen Pedagog Güneş, “Bu sır, çocuğun içinde ‘buyurucu bir iç kılavuz’ olarak, mütevazı bir sabırla adım adım o çocuğun kişilik ve karakterini oluşturma mücadelesi verir” diyerek, Anadolu Pedagojisi’nin çocukları fıtratlarına göre eğitilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz