Anadolu sarı sığır ırkı keşfedildi

ADANA (İHA) - Türkiye'de "Anadolu Sarı Sığırı" olarak isimlendirilmesi gereken yeni bir sığır ırkının varlığı keşfedildi. Mezopotamya'nın en eski ırklarından olan Anadolu Sarı Sığırlarının günümüze kadar her hangi bir genetik koruma programına alınmadan özgünlüğünü koruyabilen ender bir ırk olduğu belirlendi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyoteknoloji ve Genetik Mühendisliği Laboratuarlarında Prof. Dr. Numan Özcan danışmanlığında "Türkiye Yerli Sığır Irklarının Genetik Karakterizasyonu" isimli bir doktora projesi kapsamında Türkiye'de halihazırda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliği ile korumaya alınmış Yerli Kara, Boz ırk, Doğu Anadolu Kırmızı Sığırları (DAK), Güney Anadolu Sarı-Kırmızı Sığır ırkı (GSK) ile ülkemizde yetiştirilen Avrupa orijinli Siyah-Alaca sığır ırkının genetik saflığı ve bu ırklar arasındaki genetik akrabalık DNA düzeyinde ayrıntılı olarak araştırıldı. Ayrıca İç Anadolu'da bulunan Yerli Kara sığır ırkının Güney Anadolu Bölgesi'nde bulunan Güney Anadolu Sarı-Kırmızı sığırlara yakın akraba olduğu saptandı.

Reklam
Reklam

Aynı araştırma grubunca yürütülen ikinci bir çalışmada ise Güney Anadolu Sarı-Kırmızı sığırların Anadolu Sarı ve Anadolu Kırmızı Sığırlar olmak üzere 2 farklı ırk olduğu genetik yapılarından hareketle ilk kez ortaya konuldu. Bugün FAO ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü "Gen Kaynaklarını Koruma Projesi" kapsamında Adana Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde korumaya alınan Güney Anadolu Sarı-Kırmızı sığırların aslında Kilis yöresinde yetiştirilen Anadolu Kırmızı Sığır ırkı olduğu da laboratuar çalışmaları ile kanıtlandı. Şanlıurfa-Siverek bölgesinde Karacadağ dolaylarında birkaç köyde sınırlı sayıda yetiştirilen Anadolu Sarı Sığırları, bölge koşullarına yüksek adaptasyon yeteneği, kötü beslenme ve bakım koşullarına töleransı, iç ve dış parazitlere karşı dayanıklılık gibi özelikleri ile dikkat çektiği belirtildi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan Özcan, Çatal Höyük'ten elde edilen arkeolojik kazı sonuçlarının, Anadolu Sığırlarının yaklaşık milattan 100 bin yıl önce evcilleştirildiğini varsaydığını belirterek, "Mezopotamya'nın muhtemelen en eski ırklarından olan Anadolu Sarı Sığırlarının günümüze kadar herhangi bir genetik koruma programlarına alınmadan özgünlüğünü koruyabilen ender ir ırk olduğu görülüyor. Eski Mezopotamya'nın bugün halk elinde sınırlı sayıda yetiştirilen altın renkli bir antik sığırlarının bir an evvel genetik koruma programlarına dahil edilmesi, gelecekteki genetik -ıslah çalışmaları için büyük önem taşıyor" dedi.

Reklam
Reklam