Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi Tamamlandı

İç Anadolu ve Karadeniz bölgesindeki su havzalarında yaşayan halkın gelirlerinin arttırılmasını ve Karadeniz’e dökülen Kızılırmak...

İç Anadolu ve Karadeniz bölgesindeki su havzalarında yaşayan halkın gelirlerinin arttırılmasını ve Karadeniz’e dökülen Kızılırmak ve Yeşilırmak’ta tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğin azaltılmasını hedefleyen “Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi” tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Amasya, Tokat, Çorum, Samsun, Sivas ve Kayseri illerinin çalışma alanını oluşturduğu projede, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili birimleri ortak çalıştı. Yerel halkın katılımının sağlandığı ve 2004 yılında başlayan proje, 2012 yılında yoğun çalışmalar sonucunda tamamlandı. Resmi açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 12.12.2012’de yapacağı çalışma 45 milyon dolara mal oldu. Projenin hedefleri, havzadaki doğal kaynakların korunması, iyileştirilmesi ve doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi, kırsal kesimde yaşayan halka gelir getirici faaliyetler kazandırılarak, aile bütçelerine ek gelir elde etmeleri sağlanması, havza rehabilitasyonunda bütüncül yaklaşımın getirilmesi, alt ve üst havzalarda entegrasyonun sağlanması, hayvansal gübre yönetiminin kurulması, su kirliliğinin azaltılması ve izlenmesi olarak belirlendi.

Reklam
Reklam

286 BİN 510 DEKAR ALANDA ÇALIŞMA YAPILDI

Kırsal alanda fakirliğin azaltılmasını, aşağı havzalarda ise tarımsal, hayvansal ve su kirliliğinin azaltılmasını hedefleyen proje kapsamında 187 bin 870 dekar alanda erozyon kontrolü tesisi, 55 bin 250 dekar alanda mera ıslahı, 10 bin 370 dekar alanda rehabilitasyon, 22 bin 640 dekar alanda nadas azaltma, 10 bin 380 dekar alanda yem bitkisi üretimi, 384 ünite güneş enerjili su ısıtma sistemi kurulması, 125 ünite arıcılık, 381 adet çiftlik, hane ve merkez tipi gübre depoları yapılması ve 89 adet su kalitesi izleme ve ölçüm istasyonunun kurulması gibi önemli faaliyetler gerçekleştirildiği bildirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz