Anadolu'da trafik sigortasına bakış

ANKARA (İHA) - Güven Sigorta Genel Müdürü Kadir Şimşek, Anandolu'da yaşayan birçok insanın sigortacılık sisteminden haberdar olmadığını belirterek, "Bugün Anadolu'da yaşayan insalar trafik sigortasını özel tüketim vergisi zannediyorlar. Bu insanlara sigortacılığı anlatmamız lazım" dedi.

Türk sigortacılık sektöründe yaşanan gelişmeleri İHA muhabirine değerlendiren Şimşek, sektörün 2004 yılı itibariyle 5 milyar dolarlık bir pirim hacmi gerçekleştirdiğini belirterek, Türkiye gibi bir ülke için bu rakamın yeterli olmadığını ifade etti. "Çünkü 2004 yılı içerisinde Türkiye'nin 100 milyar dolarlık bir ithalatı, 65 milyar dolarlık bir ihracat hacmi, Gayri Safi Milli Hasılası 300 milyar dolar olan bir ekonomi de 5 milyar dolarlık bir üretim yetersiz" diyen Şimşek, Türkiye'nin sigortacılık sektöründeki potansiyelinin en az 15 - 20 milyar dolar olduğunu söyledi. Şimşek, "Bugün bir Lüksembourg'a baktığımız da 8 milyar dolar, Yunanistan'ın 6 milyar dolar. Bu ülkelerin nüfuslarını Türkiye ile karşılaştırdığımız da bizden çok çok daha azlar ancak meydana getirdikleri potansiyel bizden çok daha fazla" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'de sigortacılık iş hacminin az olmasının sebebinin başında ülkemizde sigortacılık kültürünün yeterince oturmaması ve ekonomik şartlar olduğunu belirten Şimşek, "Dünyaya baktığımız da sigorta şirketleri kuruluşlarının ardından oluşturdukları fonu değerlendirmek amacıyla bankalar kurmuşlar. Türkiye'de ise tam tersi bankalar sigorta şirketleri kurmuşlar. Bunun sonucunda yaşanan ekonomik krizlerin ardından 65 sigorta şirketinden geriye sadece 45'i kaldı. Halbuki sigorta şirketleri hiçte küçümsenmeyecek bir iş potansiyeli ve ticaret hacmi meydana getiriyorlardı" şeklinde konuştu.

"SADECE BÜYÜKŞEHİRLERDE DEĞİL ANADOLUDA OLALIM" Kendilerinin üstlendiği misyonun sigortalı bilincini tüm Anadolu'ya yaymak olduğunun altını çizen Güven Sigorta Genel Müdürü Şimşek, sektör temsilcilerine şöyle seslendi:
"Artık gelin büyük şehirlerimizin yanı sıra Anadolu'ya açılalım diyorum. Anadolu'daki çiftçimize, tüccarımıza, sanayicimize, KOBİ'lerimize , vatandaşımıza sigorta bilincini ve faydasını gidip anlatmamız lazım. Çünkü Anadolu insanımız Trafik sigortasını devletin almış olduğu bir vergi olarak biliyorlar. Devlet Anadolu'da ekonomik kalkınmayı artırmak için çeşitli illere teşvikler getirdi. Bu aslında sektörümüz açısından güzel bir potansiyel. Anadolu'daki bu insanlarımıza sigortacılığın faydasını ve maliyetini çok basit bir dille anlatmamız lazım. Biz ortaklarımıza ait 2 bin 200 Tarım Kredi Şubesi'nde sigorta olarak çiftçimize sigorta eğitimler veriyoruz. Sigortacılığın ne demek olduğunu ve faydasını neler olduğunu oradaki arkadaşlarımıza bu bilinci aşılamaya çalışıyorlar. Böylece sigorta kültürünü Anadolu'ya yayıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de AB'ye en hazır sektörün sigortacılık sisteminin olduğunu açıklayan Şimsek, AB'yle kıyasladığında Türk sigorta sektörünün insan kaynağı bakımından üstün bir dinamizme sahip olduğunu ifade etti. Türk insanının daha heyecanlı ve üretken olduğunu belirten Kadir Şimşek, AB'deki birçok ülkeden bilhassa AB'ye yeni giren ülkelerden daha fazla bir birikimlerinin olduğuna işaret etti. Şimşek, "Bizim tek eksiğimiz öz kaynak ve sorumluluk sigortasıdır. 2005 yılı içerisinde Hazine'nin öz kaynaklarla ilgili bir çalışması var. AB'ye geçiş sürecinde hazinenin yoğun çalışmaları, sorumluluk sigortalarının devreye girmesini sağlayacak" diye konuştu.

Sorumluluk sigortasının sektörün daha da büyümesini ve genişlemesini sağlayacağını açıklayan Şimşek, "Sorumluluk sigortasının devreye girmesinin Türkiye'ye sağlayacağı en önemli katkı bana göre sigorta kültürünün oluşması olacaktır. Ayrıca günümüzde sigortacılık koşulları özellikle AB persfektifinde yenide ele alınıyor. Sigorta şirketleri mali bünyelerini güçlendirirken bir taraftan da risk analizlerini daha iyi yapar hale geldiler" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam