Anadolu'nun Çorak Topraklarında "jet Yakıtı" Üretilecek

Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, yağından jet yakıtı üretilebilen ve ABD ile Avrupa'nın bazı bölgelerinde sınırlı sayıda yetişen ketencik bitkisinin

Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, yağından jet yakıtı üretilebilen ve ABD ile Avrupa'nın bazı bölgelerinde sınırlı sayıda yetişen ketencik bitkisinin Türkiye'de çorak arazilerde yetiştirilmesi için çalışma başlattı.

Merkezin Enerji Tarımı Bölümü Başkanı Mustafa Acar, AA muhabirine, ketencik yağından jet yakıtı üretilmesi için dünyada önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini, bitkinin uçaklarda yakıt ham maddesi olarak kullanımı için yapılan testlerde başarılı sonuçlar alındığını söyledi.

Reklam
Reklam

Ketencik bitkisinin Türkiye'de hiç yetişmeyen bir bitki türü olduğunu belirten Acar, şöyle devam etti:

"Enerji bitkileri içinde değerlendirilebilecek alternatif bitkilerden biri ketencik. Biz de bu bitki üzerinde çalışma yapmayı planladık. ABD Gen Bankası'ndan 45 çeşit ketencik bitkisi tohumu getirterek bunun üzerinde çalışmalarımıza başladık. Bu bitkiyi jet yakıtı olarak değerlendirmek istiyoruz. ABD'de jet yakıtı kullanımını düşürmek için ketencik bitkisinden elde edilen yakıt ve jet yakıtının karışımıyla F-22'ler deneme uçuşu yaptı. Bu uçuştan başarılı sonuç alındı."

-Çorak arazilere dikilecek-

Bitkinin, istediği şartlar bakımından Türkiye'ye adapte olabileceğini ifade eden Acar, şöyle konuştu:

"Bitkinin ülkemizde tarımı yapılmamasına rağmen yetişme şartları bölgemizde mevcut. Biz de 45 çeşit materyalle üretime başladık. Bölgemize ve ülkemize uyum sağlayan 15 çeşitle bundan sonraki çalışmalarımızı devam ettireceğiz. 3 yıl sürecek proje kapsamında bitki ülkemize tamamen uyum sağladığı anlaşıldığında bu bitkinin özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan çorak arazilerde dikilip üretilmesini sağlayacağız."

Reklam
Reklam

-Yüzde 40 yağ içeriyor--

Bitkinin kötü hava koşullarında bile dekar başına 200 kilogram yağ verebilme özelliği bulunduğunu anlatan Acar, "Bitki yüzde 40 yağ içeren bir tür, bu özelliğiyle öne çıkan bir bitki. Özellikle ülkemizin kurak bölgesi olarak bilinen İç Anadolu'da bu bitkiyi yetiştirmek istiyoruz. Bu alanlarda yetişirse hem ülkemiz için büyük kazanç sağlayacak hem de alternatif bir enerji bitkisini üretmiş olacağız" dedi.

Acar, çorak arazilerde 2 yılda bir ürün alındığını kaydederek, "Bu ürün sayesinde 2 yılda bir ürün alınan arazilerden her yıl ürün alınmasını sağlayacağız. Böylelikle çiftçilerimizi de rahatlatmış olacağız. 3 yıllık proje aşamasında Tokat, Samsun ve Amasya'da bu bitkinin tohumunu artırmak için ekim yapacağız. Daha sonra İç Anadolu Bölgesi'nde üretimine başlayacağız" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: