Hava sıcaklıklarının 35 dereceyi aştığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde insanlar asitli içeceklerin yerine tavsiye edilen meyan kökü şerbetiyle serinliyor.
Hücreleri yenilediği, vücuttaki sıvı açığını gidererek böbreklerin daha rahat çalışmasını sağladığı anlatılan geleneksel şerbetin tüketimi sıcaklarla birlikte artıyor. Sıcaklığın en yoğun yaşandığı illerin başında gelen Malatya'da Soykan Meydanı'nda satılan doğal bitki köklerinden üretilen meyan şerbeti ilgi görüyor. Tüm dünyada popüler olan kolalı içeceklerin ana maddelerinden birini de meyan kökü oluşturuyor. Türkiye'nin birçok bölgesinde özellikle de akarsu kenarlarında yetişen meyan bitkisinin köklerinden yapılan şerbet, Osmanlı'dan beri tüketiliyor. Bardağı 50 kuruştan satışa sunulan meyan şerbeti diğer meşrubatlara ucuz olması nedeniyle tercih ediliyor.
Malatya'da 19 yıldan bu yana şerbet satan Osman Sarıçiçek, meyan içeceğinin gazlı içecekler gibi vücuda zararlı olmadığını, fiyatının diğer meşrubatlara göre daha uygun olması nedeniyle yetişkinler tarafından tercih edildiğini belirtti. Sarıçiçek "Osmanlı döneminden bu yana bu içecek bölge insanını serinletiyor. Ancak gençlerimiz artık bu içeceğe ve mesleğe ilgi göstermiyor." dedi.
Uzun yıllardır şerbetle insanları serinleten Mehmet Aslan da baba mesleği olarak bu işi yaptığını, meyan içeceğine ilginin her geçen yıl azaldığını anlattı. Aşırı sıcaklarla birlikte bekledikleri yoğun ilgiyi göremediklerini ifade eden Aslan, vücuda olumlu etkisi olan şerbetin birçok hastalığa iyi geldiğini kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz