Anadolu’nun Kırkpınar’ı Talas’ta

Ata sporlarına verdiği önemle dikkatleri çeken Talas Belediyesi, Kayseri’de ilk kez milli sporumuz karakucak güreşlerini...

Ata sporlarına verdiği önemle dikkatleri çeken Talas Belediyesi, Kayseri’de ilk kez milli sporumuz karakucak güreşlerini düzenledi. 35’i dünya ve olimpiyat şampiyonu başpehlivanı olmak üzere 380 güreşçinin yarıştığı müsabakalar izleyenlerin nefesini kesti.

Ali Dağı eteğindeki Mehmet Şafak Yaşam Parkı ve Yamaçparatüşü İniş Alanında çadırlar kuruldu. Okçular at üstünde gösteri yaparken, model uçak ve yamaçparaşütü gösterileriyle karakucak güreşleri tam bir festival havasına dönüştü. Genci yaşlısı, kadını erkeği yüzlerce vatandaşın katıldığı müsabakaları baş cazgır Mustafa Sarı sundu. 30 ve 85 kilo arasında 12 farklı kategoride gerçekleşen güreşlere 35’i başpehlivanlardan oluşan 380 sporcu katıldı. Çim üzerine önce en genç güreşçiler çıkarak yarıştı. Akşama kadar süren müsabakalarda sıra başpehlivanlara geldi. Kıran kırana geçen güreşlerin finalinde 2012 Türkiye Karakucak Başpehlivanı Fatih Kambur ile tarihi Kırkpınar Başpehlivanı Ali Rıza Kaya karşılaştı. Normal süresi 1-1 sona eren güreşte uzatmalara gidildi. Altın puan ile rakibini yenmeyi başaran Fatih Kambur, Talas Başpehlivanı oldu.

Reklam
Reklam

Baş cazgır tarafından karakucak ağası seçilen Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım’a elbisesi giydirildi. Vali Şerif Yılmaz’ın ağalık tespihini verdiği Başkan Yıldırım, amaçlarının ata sporlarımızdan güreşin yeniden canlandırılmasını sağlamak olduğunu söyledi. Milli sporlara sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Başkan Yıldırım, “Çocuklarımıza ata binmeyi, yüzmeyi ve ok atmayı tavsiye eden iki cihan serveri peygamberimizin tavsiyesini yerine getirmeye çalışıyoruz. Ben inanıyorum ki güreşte marka olan Kırkpınar’ı hedef alarak artık Anadolu’nun Kırkpınar’ı olmayı başaracağız” dedi.

Akşam saatlerine kadar devam eden müsabakaların ardından birinci Fatih Kambur, ikinci Ali Rıza Kaya ve üçüncü Kubilay Akbaş’a madalyalarını Kayseri Valisi Şerif Yılmaz verdi.

Yarışları büyük heyecanla izleyen vatandaşlar, Kayseri’de ilk kez düzenlenen karakucak güreşlerinin yapılmasından dolayı herkese teşekkür etti.

Talas Başpehlivanı olan Fatih Kambur, “Bugün burada başpehlivan olmak benim için onur verici. Burada birbirinden iyi olimpiyat ve dünya şampiyonu başpehlivanlar yarıştı. İnşallah seneye de birinciliği korumak için mücadele edeceğim” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Rakibine finalde yenilen Kırkpınar Başpehlivanı Ali Rıza Kaya ise, “Çok güzel bir havada Talas’ta güreş yarışları gerçekleşti. Rakibimi tebrik ediyorum. İnşallah seneye de burada güreşiriz. Güreşleri düzenleyen Talas Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz