Analistler faiz indirimi için temkinli

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın açıklamasıyla, yeni tahmin setinin faizlerin ekimde indirileceği olarak algılanmaması gerektiği mesajı verdiğini belirten analistler, açıklamayla piyasaların faiz indirimi konusunda çok fazla realizeden sapılmaması gerektiğinin de ifade edildiği kaydetti.

HSBC Portföy Baş Ekonomisti Murat Ülgen, ANKA Ajansı’na yaptığı açıklamada, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Ülgen, nisan ayı enflasyon raporunda sunulan para politikası senaryosunun değişmediğinin açıklamayla anlaşıldığını vurgularken, Merkez Bankası’nın yılın son çeyreğinde ölçülü faiz indirimini de tuttuğunun ortaya çıktığını dile getirdi. Merkez Bankası tahminlerinin çok hafif değiştiğini, petrol fiyatlarıyla ilgili beklentilerin bir miktar yukarı çekildiğini kaydeden Murat Ülgen, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

“Çok kritik bir mesaj var. Yeni tahmin setinin ‘faizlerin ekimde indirileceği’ olarak algılanmaması gerektiği ifade ediliyor. Piyasada, siyasi risklerin bir miktar azalmasıyla hızlı ve keskin faiz indirimi olacağı beklentisi satın alınmıştı. Başkan, piyasaları realistik bir dünyaya taşımaya çalışıyor. Çok da haklı. Türkiye’nin iddialı enflasyon hedefi var; enflasyonu düşük seviyelerde düşürmek daha da zordur, düşürüp düşük seviyede tutmak daha da zordur. Son derece gerçekçi açıklama yaptı. Piyasaların zaman içerisinde buna adapte olacağını düşünüyorum.”

Ülgen, piyasaların tamamen yurtdışına baktığını, kur ciddi yukarıda açıldığını ancak şimdilerde toparlandığını belirterek, yurtdışının stabilize olmasıyla birlikte piyasaların MB bu raporunu algılamaya çalışacağını söyledi. Ülgen, “Faiz indirimi konusunda çok fazla realizeden sapmamak lazım. Faiz indirimi beklenmeli ama faiz ile ilgili gerçeklikten çok sapmamak lazım” değerlendirmesi de yaptı.

ANKA