Analistlerin enflasyon tahmin ve yorumları

Bugün 17:00’de TÜİK’in hazırladığı Mart ayı enflasyonu açıklanacak. Kurun etkisi enflasyonu yukarı çekerken, gıda fiyatlarında yaşanacak düşüş enflasyonu aşağı çekecek. Böylece enflasyon ya beklentilerden yukarıda yada aşağısında gerçekleşecek.

FinansOnline ve FinansInvest yazarlar bu akşam saat 17:00'da açıklanacak olan TÜFE ve ÜFE tahminlerini açıkladı. Piyasaların bu veriler ışında hareket etmesi bekleniyor.

SALİH NEFTÇİ

Benim Tüketici Fiyatları Endeksi’ne ilişkin beklentim yüzde 0.8'lik bir artış. Piyasa yüzde 0.7 bekliyor. Ben bunun hafif üstündeyim. Daha da fazla olabilir. Kritikçe bir rakam çünkü biraz daha yüksek gelirse yıllık enflasyon yine yüzde 9 seviyesinin üstüne çıkmış olur.

Reklam
Reklam

Psikolojik seviye olan yüzde 10'lara yaklaşıyoruz demektir. Bu çeşit bir rakamın piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı olacaktır. Çünkü enflasyondaki artış büyük çapta enerji ve gıdadan kaynaklanıyor.

Bu da dünyanın her yerinde böyle...

Büyük çapta dışarından kaynaklanan bir enflasyon artışı da piyasalar üzerinde ancak sınırlı bir etki yapar diye düşünüyorum.

ALİ AĞAOĞLU

Mart ayı enflasyonuna ilişkin tahminim piyasa beklentisinin bir miktar üzerinde. TÜFE’de yüzde 0.9 artış bekliyorum. Piyasalar enflasyon sonucundan kısa vadede etkilenmeyecektir.

Ancak, gerçekleşecek rakam, uzun vadede piyasalara “Merkez Bankası faizleri artırmalı mı?” sorusunu sordurabilir.

İNAN DEMİR

TÜFE’de yüzde 0.45, ÜFE’de yüzde 0.88 artış bekliyoruz.

TÜFE tahminimizde önemli bir etken gıda fiyatlarinin ilk iki aydaki yüzde 7'lik artıştan sonra bu ay daha ılımlı bir artış göstereceği yönündeki beklentimiz.

Ancak enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risklere siyasi tansiyonun kur üzerinde yarattığı baskının eklendiği düşünülürse, enflasyon tahmin ettigimiz gibi piyasa beklentisinin altında kalsa da Merkez Bankası’nın politika duruşunda bir değişiklik beklemiyoruz.

Reklam
Reklam

UĞUR GÜRSES

Mart ayı enflasyonunda aşağı yönlü bir sürpriz olabilir. Emtia piyasalarındaki seyir buna güzel bir örnek. Geçtiğimiz ay 1.000 doların üzerine yükselen altın fiyatları 800 dolarlara kadar geriledi. Bu faktör pozitif bir sürpriz yaratabilir. Gıda fiyatlarında da pozitif bir sürpriz görebiliriz. Mart ayı enflasyonu Şubat’a göre daha iyi bir fotoğraf verebilir. Ancak, şunu unutmamak gerekli ki bu durum da belirsizliği azaltmayacaktır. Çünkü fiyatlar çok volatil.

Merkez Bankası için de bu durum belirsizlik yaratıyor. Çünkü, dalgalanmanın olduğu yerde fiyatlama eğilimleri de belirsizlik yaratarak risk oluşturmaktadır.

BANU KIVCI TOKALI (FİNANSINVEST Baş Ekonomisti)

TÜFE’de beklentimiz yüzde 0.68, ÜFE’de yüzde 1.88. Şubat ayında, gıda fiyatlarındaki sıçramaya bağlı olarak beklentilerin oldukça üzerinde gelen TÜFE enflasyonunun, Mart ayında, yine gıda fiyatlarında özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarında muhtemel düzeltme hareketi sayesinde yavaşlama göstermesi sürpriz olmayacak. Diğer taraftan, giyim sektöründeki kış sezonu fiyat indirimlerinde sona gelinmiş olması, emtia fiyatlarının yüksek seyretmeye devam etmesi ciddi bir rahatlamaya izin vermeyecek gibi görünüyor.

Reklam
Reklam

Geçen yılın Mart ayı enflasyonunun altında bir aylık enflasyon rakamı görmemiz durumunda, yıllık enflasyonun da aşağı yönde hareket ettiğine tanık olabileceğiz. Ancak, aşağı hareketin Nisan ayında da devam etmesi baz etkisi avantajı nedeniyle ihtimal dahilindeyken kalıcı bir düşüş hareketi için henüz şartların oluşmadığı kanısındayım. Artan kur volatilitesinin yanı sıra, gıda ve enerji fiyatlarına yönelik devam eden belirsizlik süreci, artan iç politik risk gibi etkenler Merkez Bankası’nın dezenflasyon sürecine yönelik temkinli duruşunu devam ettirecektir.

Dolayısıyla, Mart ayı enflasyonunun beklentilerin altında gelmesi durumunda bile pozitif etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyorum. Beklentilerin üzerinde bir enflasyon rakamı ise, enflasyon bekleyişlerindeki bozulmanın daha da belirginleşmesine yol açacaktır.