Orta Güney Amerika bölgesinde ortaya çıkan Ananas, nemli ve ılık iklim koşullarına sahip alanlarda yetiştirilir. Türkiye’de kısıtlı olsa da Ananas yetiştirilen bölgeler bulunmaktadır. Ananasın her ne kadar ağaçta yetiştirildiği düşünülse de aslında meyve, tarlalardan mahsul edilir. Lezzetli ve sulu bir tada sahip Ananas, tariflerde de sıkça kullanılır. Doğal aroması ve ekşimsi tadı ile Ananas, önemli tropikal meyveler arasındadır. Antioksidan oranı da yüksektir.
Tropikal meyveler arsında bulunan Ananas, sıcak iklime sahip ülkelerde yetiştirilir. Ananas yetiştirilen bölgelere; Tayland, Hindistan, Endonezya, Hawaii Adaları, Kosta Rika, Brezilya ve Filipinler örnek olarak verilebilir. Yıl boyunca tüketime uygun özelliğe sahip ananas meyvesinin hasat zamanı ise ilkbahar ve yaz aylarıdır.
Lezzetli ve iri meyveler arasındaki ananasın üretildiği bitki boyu yaklaşık 1.5 metre yüksekliğe ulaşabilir. Bitki yaprakları ise dikenli ve ince formlu görünüme sahiptir. Sıcak iklim bölgelerinde bulunan humus ve lif yönünden zengin topraklarda ananas yetiştirmek mümkündür. Bitkinin meyve verme süresi de doğru bakım sonrası ortalama 18 aydır.
Ananasın yapısı ve şekli itibariyle birçok kullanıcı ağaçta yetiştiğini düşünmektedir. Ancak odunsu bitki kökenli ananas, ağaçta yetişmemektedir. Tropikal iklime sahip bölgelerde tarlalarda yapılan ekim ile üretilen ananas meyvesi, nemlilik ve sıcaklık düzeyi yüksek hava koşullarında olgunluğa ulaşır. Geçirgenliği yüksek toprak alanlarda yapılan havalandırma çalışmaları sonrası ananas ekimi gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra ananas bitkisi çok su istemesi sebebiyle, düzenli şekilde sulama yapılmalı ve toprağın nem oranı kontrol altında tutulmalıdır.
Ananas yetiştiriciliği sabır isteyen bir iştir. Bölgenin iklim koşullarının ve toprak özelliklerinin ananas yetiştiriciliğine uygun olması gerekir. Uygun koşulların sağlanması ile ananas bitkisini ev ortamında yetiştirmek de mümkündür. Ananas yetiştiriciliğinde öne çıkan özellikler ise şu şekilde sıralanır:
Ananas bitkisi, yıl boyu yetiştirilmeye uygun özelliktedir. Genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilen ananasın lezzetli ve olgun hale gelmesi için büyüme döneminin tamamlanmasını beklemek gerekir. Yaz meyvesi olarak da bilinen ananasın bazı çeşitleri ise Mart ayında hasat edilmeye uygundur. Hafif karakterli topraklarda yetiştirilen ananasları, erkenden hasat etmek mümkündür.
Tropikal meyve olan ananas, Türkiye’de Akdeniz iklimine sahip illerde yetiştirilir. Adana, Mersin ve Antalya illerinin iklim ve toprak koşulları, ananas yetiştiriciliği için uygun özelliktedir. Diğer bölgelerde ise gerekli ortam koşulları sağlandıktan sonra ananas yetiştirme girişiminde bulunulabilir. Ancak doğru ortamda büyüyen ve olgunluğa erişen bitkilerden elde edilen ananaslar daha lezzetli olabilir. Bunun yanı sıra ılıman ve sıcak iklime sahip bölgeler, ananas yetiştiriciliğinde ön plana çıkmaktadır.