Anason maydanozgiller familyasına mensuptur. Akdeniz ve Ortadoğu bölgelerinde yetişir. En yaygın kullanımı ufak meyveleridir. Yaprakları da tüketilebilir. Acı ve keskin bir tadı olan anason, temmuz ve ağustos ayları boyunca toplanır ve kurutulur.
Anason A, B ve C vitaminleri ile demir, sodyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, protein, lif, yağ, çinko içerir. Antioksidan özelliği vardır. Yüksek oranda içerdiği anetol anasona aromasını verir. Anetol zehirli bir madde olmasına rağmen şok etkisi göstermediği için sakıncalı değildir. Yemeklerde ve tatlılarda baharat olarak kullanılır. Bunun yanında içki yapımında, ilaç sanayinde, kozmetik sektöründe de anasonun meyvelerinden faydalanılır. Yoğun tüketimi çay şeklinde içilmesidir.
Anason çayının sağlık açısından sayısız faydaları vardır. Anason çayı uyku yapar mı konusu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler sorularına az miktarda tüketilirse uykunun daha kaliteli olmasını sağladığı yönünde cevap bulurlar. Miktarın fazla olması durumunda ise uyku ve uyuşukluk hali oluşturur.
Temmuz ve ağustos aylarında meyveleri toplanır. Bu meyvelerin güzelce dövülerek, bitkiden tamamen ayrılması sağlanır. Kurutulduktan sonra kapalı bir kapta saklanır. 1 yıl boyunca aromasını ve özelliğini kaybetmez. Öğütülmesi halinde ise hemen tüketilmesi gerekir. Öğütülerek saklanan bitki içeriğini kaybeder Keskin aroması nedeniyle her damak tadına uygun olmayan anasonun, rezene, çay gibi bitkilerle karıştırılıp demlenmesi tadının hafiflemesi sağlar. Günde 2 bardağa kadar tüketilmesinde sakınca yoktur. Ancak daha fazlası yan etkilere yol açabilir.
1. 1 su bardağı kaynamış suyun içerisine, 1 çay kaşığı anason eklenir.
2. 10 dakika kadar demlenmesi beklendikten sonra içilmeye hazır hale gelir. Süzülmüş çayın içerisine tatlandırıcı olarak bal eklenebilir.
Anason çayının yağ yakıcı özelliği biliniyor. Bundan dolayı zayıflamaya dolaylı da olsa bir etkisi olduğunu söylemek mümkün. Ancak tek başına anason çayının zayıflama üzerinde çok yoğun etkisi bulunmaz. Diyet ve spor ile birleştirilirse etkili olur.
Anason çayı genellikle şifa vericidir. Ancak bazı durumlarda kullanımına dikkat etmek gerekir. İş makineleri operatörleri, uzun yol şoförleri gibi yoğun dikkat gerektiren işlerde çalışanlar için uygun değildir. Uyku ve uyuşukluk yarattığı için fazla içilmesi tehlike oluşturur.
Rahim, yumurtalık, meme gibi hormonlarla ilintili kanserlerden dolayı tedavi görenler için uygun değildir. Östrojen hormonunu uyarıcı etkisi yüzünden tedaviyi olumsuz etkiler.
Alerjik bünyelerde reaksiyona yol açabilir. Aşırı içilmesi ciltte döküntü, kaşıntı gibi sorunlar oluşturabilir. Özellikle anetol alerjisi olanlar için tehlikelidir. Solunum ve sindirim sistemini rahatsız edebilir.
Anason çayı ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri; emziren anneler anason çayı içebilir mi sorusudur. Anne sütünü artırıcı etkisi bilinmesine rağmen, aşırı tüketimi hem bebek hem de anne için zararlıdır. Normal miktarlarda tüketilmesinin ise sakıncası olmaz. Bunların yanında anason çayının bebeklerde kullanımına ise sakıncalı olabileceği için dikkat edilmelidir. Bebeklere 6. aylarını doldurmadan anne sütü veya formül mama verilmesi önerilmez. Daha büyük bebeklere ise anason ağır gelebileceği için aşırı miktarda verilmesi olumsuz sonuçlar doğurabilir.