Anasonun Faydaları Nelerdir?

Anason, ince yapraklara sahip olan, ince dallı ve kokuludur ve maydanozgillerden olan bir tür bitkidir.

Geniş kullanım alanı olduğundan toplumun büyük çoğunluğunun aşinalığı bulunmaktadır. İlaç sektöründe ve içki yapımında kullanılması anasonun ünlü bir şey olmasını saplamıştır.

Haziran ve ağustos aylarında çiçek açan anason, yıllık olarak 50-60 cm boyutlarına ulaşabilen bir bitkidir. Özellikle Ege Bölgesi olmak üzere, Anadolu'da yetiştirilebilmektedir.

Anason tıbbi alanda, mide ile alakalı gazların ya da bağırsak gazlarının oluşumunu önleyici ve hazmı kolaylaştırıcı, bunların yanı sıra göğsün rahatlamasına yardımcı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca anasonun, nefes darlığı, kalp çarpıntısı ve öksürük gibi durumların tedavisinde de etkili olduğu söylenebilir.

Reklam
Reklam

Anason Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüksek oranda alınan anason, bireylerde baş ağrısı, uyuşukluk ve görsel durumda zorluk gibi durumlar ortaya koyabilir. Sık sık kullanan bireylerde ise anason, anisizm adındaki hastalığa neden olabilir.

Özellikle çocuklar için, uyku sağlamada ve çocukların bağırsaklarında biriken gazın çıkarılmasında önemlidir. Bebeklerde de kullanılabilir. Bir bardak suya bir çay kaşığı anason tohumları eklenerek çay şeklinde hazırlanabilir. Yemeklerden önce bu karışım verilebilir. Ya da karışımın suya karıştırılması ile de verilebilir. Yetişkinler ise günde 2-3 bardak içebilirler.

Anasonun Faydaları

Anason bitkisinin fayda sağlayıcı olarak kullanılan bölgesi, meyve ve yapraklarıdır. Bitkinin meyveleri tam olarak olgunlaştıktan sonra gölgede kurutulmak üzere bırakılır.

Birçok faydası bulunur. Sindirim hareketlerinin kolaylaşması, iştah kaybının giderilmesi ile özellikle mide ve bağırsaklarda bulunan bazların giderilmesi konusunda önemlidir. İdrarın vücuttan atılması, oluşan migren sorununun kesilmesine ve astım, bronşit gibi solunum yolu ile alakalı problemlerin giderilmesinde fayda sağlar.

Reklam
Reklam

Kadınlarda görülen regl sancılarının, karın ağrılarının giderilmesinde de etkilidir. Kullanımı ise, bir miktar anason tohumunun bir bardak suda biraz bekletilmesi ile yapılabilir. Yemek öğünlerinin ardından tüketilmesi uygundur.

1.Ağrı Kesici Etkisi

Herhangi birçok durum ya da hastalıktan dolayı ağrı sorunu yaşanabilmektedir. Anason, bu durumlardan dolayı meydana gelen ağrıların, spazm ve krampların giderilmesine yardımcı olur. Bunların yanı sıra, kas sağlığının korunmasında etkindir. Kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkileri olan anasonun, damarların korunmasında önemli bir etkisi olduğu söylenebilir.

Göğüste meydana gelen ağrıların rahatlatılmasına yardımcı olan anason, solunum sisteminin korunmasını sağlar. Vücudun ve organların rahatlatılmasına katkı sağlamasının yanında öksürüğün giderilmesinde de etkilidir.

2.Sakinleştirici Etkisi

Anasonun yağı, sakinleştirici ve uyuşturucu bir etkiye sahiptir. Anason ancak yeterli düzeyde alındığında pozitif sonuçlar ortaya koymaktadır. Fazla tüketimi başka sorunlara neden olabilmektedir. Epileptik ve histerik atakların rahatlatılmasında kullanılmaktadır. Sinir hastalıkları durumları, depresif durumlar, stres durumları ve öfke gibi mental ve duygu merkezli problemlerle mücadele etmede kullanılan anason, ayrıca insomnia gibi durumların tedavisi için de kullanılabilmektedir. Anason bitkisi, beynin salgıladığı hormonların uyarılmasında ve sinir hücrelerinin korunmasında etkin rol oynar.

Reklam
Reklam

3.Romatizma ve Eklem Problemleri

Anason ve anason bitkisinden elde edilen yağ, eklem iltihabı gibi durumların yanı sıra, romatizmal problemlerden dolayı meydana gelen ağrıların rahatlatılmasında etkilidir. Kan dolaşımını düzenlerken, ağrı sebebiyle acı olan bölgeyi uyuşturur.

4.Gaz Problemlerini Giderir

Gaz sancıları bireyleri günlük yaşamda oldukça fazla etkileyen bir durumdur. Bireyler, gaz sancılarının etkilerinden dolayı olumsuz olarak etkilenirler. Gaz problemi meydana geldiğinde, onunla birlikte, göğüs ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık ve mide ağrısı ve mide krampları gibi durumlarda oluşabilmektedir. Bunun dışında, gaz problemleri, uzun bir süreç dahilinde daha farklı sorunların ortaya çıkmasına imkan verebilir. Romatizma, hipertansiyon, saç dökülmesi ve kilo alma gibi durumların tetikleyicisi gibi hareket edebilir.

Bu sebepten, meydana gelen gaz problemlerinin tedavi yöntemleri aranması önemlidir. Özellikle de anason yağı, midede ve bağırsakta meydana gelen gazın giderilmesi ve sindirimin çalışmasını sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Reklam
Reklam

5.Balgam Giderici

Anason ve ondan elde edilen yağ, vücutta farklı yerlerde biriken balgam ve mukusun vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle de sigara kullanan bireylerin baş belası olan balgam oluşumu durumu, anason ve anason yağı sayesinde balgamın giderilmesi sağlanarak daha sağlıklı ve daha rahat nefes alınması sağlanabilir.

6.Kardiyovasküler Sağlık Açısından

Anason içeriğinde bulunan kalsiyum, demir, bakır, manganez, çinko, magnezyum ve potasyum içeriği sayesinde tansiyonun dengelenmesini ve kalp ritminin normal seviyelere gelmesini sağlar. İçerdiği bakır sayesinde, anason, alyuvarların üretimini sağlar.

7.Böcek Isırıklarına Karşı

Anasondan elde edilen anason yağı, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Zehirli iğnelere sahip böceklerin sokma ya da ısırmalarına karşı zehrin atılmasının sağlanması için kullanılabilir. Böcekten dolayı etkilenmiş olan bölgeye anason yağı uygulanarak olumlu sonuç elde edilebilir.

8.Sindirimin Düzenlenmesi

Anason, sindirim sisteminin düzenlenmesinde ve sindirimin düzgün şekilde yapılmasında önemli katkılar sağlayan bir bitkisel kaynaktır. Özellikle de ağır öğünlerden sonra, fazla ya da yüksek kalorili ve yağlı yiyecekler tüketimi sonrasında midenin ve sindirim sisteminin rahatlatılmasını anason ile sağlayabilirsiniz. Sindirimin düzenlenmesinde rol alan anason, besinlerin daha rahat hazmedilmesinde etkin rol oynar.

Reklam
Reklam

Bonus: Açlık Krizlerini Ortadan Kaldıran 7 Sağlıklı Atıştırmalık