Anavarza Antik Kenti Ve Kalesi'nde Resmi Kazı Başladı

Kozan ilçesinde bulunan ve ünlü Yazar Yaşar Kemal'in romanlarına da konu olan Anavarza Antik Kenti ve Kalesi'nde resmi kazı çalışması

Kozan ilçesinde bulunan ve ünlü Yazar Yaşar Kemal'in romanlarına da konu olan Anavarza Antik Kenti ve Kalesi'nde resmi kazı çalışması başladı.

Antik kentin yakınındaki okul bahçesinde düzenlenen tören, kazının bilimsel danışmanı Doç. Dr. Murat Durukan'ın Anavarza Kalesi ve Antik Kenti'nin tarihi ve gerçekleştirilecek kazı çalışmalarına ilişkin yaptığı sunumla başladı.

Durukan, çalışmalara bu yıl tiyatronun bulunduğu alandan başlayacaklarını belirterek, çalışmaların bu bölgede ağırlık kazanacağını, kentin genelinde ilerleyen dönemlerde çalışma yapılacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Vali Yardımcısı Fikret Deniz ise Kozan'ın Anavarza'da yapılan çalışmalarla adını dünyaya duyurarak, önemli bir turizm merkezi haline geleceğine inandığını söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuh Yıldız da Çukurova'nın en eski tarihi kenti olan Anavarza'da ilk kazmayı vurmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle Tatarlı'da, Sirkeli'de kazılara başlandı. Yarın Misis'te kazılara başlanacak. Bakanlığımızın desteği ile bugün de Anavarza'da kazılar başlıyor. Önemli olan kazılara başlanmasıydı. Bundan sonra sponsorların da desteği ile kazılar uzun yıllar devam edecektir" diye konuştu.

Diğer konuşmaların ardından antik kente geçilerek, tiyatronun bulunduğu alanda Vali Yardımcısı Fikret Deniz ile törene katılan bürokrat ve akademisyenler ile kazıyı gerçekleştirecek ekip ilk kazmayı birlikte vurdu.

-Anavarza Antik Kenti-

Kozan'ın Dilekkaya köyü ile iç içe olan Anavarza Antik Kenti'nin, Milattan Önce 19 yılında bir Roma kentleşme merkezi olarak kurulduğu belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Tarihi kaynaklara göre kent, Kilikya bölgesinde düzenlenen şenliklerin ve olimpiyatların merkeziydi. 525 ve 565 tarihindeki depremlerde yıkılan kent, Bizans İmparatoru Justinianus tarafından onartıldı. 8. yüzyıldan itibaren Abbasiler, Selçuklular, Bizans ve Haçlılar arasında sürekli el değiştiren Anavarza, bir süre Ermeni Krallığı'nın da merkezi oldu.

Muhabir: Volkan Varan / Anıl Bağrık

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: