Anayasa Çalıştayı yarın başlıyor

ANKARA(ANKA)-Başını TOBB, TİSK, Türk-İş, Hak-İş, Kamu-Sen, TZOB ve TÜSİAD'ın çektiği girişimle, tüm sivil toplum, meslek örgütleri, iş dünyası, medya, sanat ve bilim camiası temsilcileri, yeni anayasanın dayanması gereken temel ilkeleri belirlemek, bu konuda ortak irade ve toplumsal mutabakat oluşturmak amacıyla hafta sonu Ankara'da bir araya geliyor.

Ekonomik ve Sosyal Konsey'e üye yedi kuruluşun oluşturduğu "Anayasa Platformu Girişimi"nce düzenlenen "Anayasa Platformu Ulusal Çalıştayı", Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleştirilecek. "Arama konferansı" yöntemiyle yapılacak çalıştayla, ülkenin gelecek tasavvurları ve bunun anayasal yansımalarının geniş katılımla tartışılması amaçlanıyor. Türkiye'nin sağlıklı bir anayasa hazırlama ve tartışma sürecine gereksinimi olduğundan hareketle, yeni anayasanın dayanması gereken temel ilkeler konusunda toplumsal mutabakat zemini oluşturulması hedefliyor.

Reklam
Reklam

TÜSİAD'ın da katılımıyla daha da güçlenen Anayasa Platformu Girişimi'nin sekreteryasını ise TEPAV yapıyor.

"TÜRKİYE ÜZERİNDE İDDİASI OLAN HERKES" KATILACAK

"Anayasa Platformu Girişimi" yeni anayasanın tartışma sürecinin tasarımının, en az, bu süreç sonunda ortaya çıkacak anayasa metni kadar önemli olduğu düşüncesiyle oluşturuldu. Platform, yeni anayasanın "teknik kurgusunun hukukçular, siyasi vurgusunun ise siyasetçilerce" yapılacağını, ancak hangi temel ilke ve tercihlere dayanması gerektiği konusundaki uzlaşmanın ise kolektif ve geniş katılımlı bir tartışma süreciyle ortaya çıkacağı görüşünde.
Girişimin, anayasa çalıştayına ilişkin çağrısında "Bu sürece katılmaya, Türkiye'de yaşayan, Türkiye üzerinde iddia sahibi olan herkesi çağırıyoruz" denildi.

TEMEL İLKELER BELİRLENECEK

Platformu oluşturan yedi kuruluş, yeni bir anayasa metni hazırlamak istemediklerini, metnin zaten TBMM'de yazılacağını, amaçlarının anayasanın dayanacağı temel ilkeler konusunda toplumsal mutabakat zemini yaratmak olduğunu ifade ediyor. Üye kuruluşlar, anayasa konusunda kesin bir toplumsal uzlaşma sağlamak değil, ortak iradeyi yansıtması gereken bu en temel yasanın en temel ilkeleri konusunda yurttaşların doğrudan ve üye oldukları sivil toplum ve meslek örgütleri aracılığıyla katılacakları ve kendi aralarında tartışacakları bir ortam yaratmayı amaçladıklarının altını çiziyorlar.

Reklam
Reklam

ULUSAL DÜZEYDE ÇALIŞMALAR SÜRECEK

Bu amaca yönelik olarak hafta sonu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek çalıştaya, sivil toplum, meslek örgütleri, iş dünyası, medya, sanat ve bilim camiasından oldukça geniş bir katılım bekleniyor. Türkiye'nin gelecek tasavvurları ve bunun anayasal yansımalarının tartışılacağı çalıştayda, "Arama Konferansı" yöntemi uygulanacak.

Çalıştayda, anayasanın dinamiklerini oluşturacak temel ilkeleri belirlenecek. Daha sonra ülkenin yedi bölgesinde yapılacak benzer toplantılarla geniş bir kitleye ulaşılmaya çalışılacak.

Çalıştayların yanı sıra anayasada yer alan belirli konularda uzmanlardan oluşan ihtisas komisyonları ulusal ve yerel çalıştayların sonuçları temelinde öneri raporları kaleme alacak.

Bu süreçlerin ardından anayasanın dayanması gereken temel ilkeleri içeren bir rapor, TBMM'ye sunulacak.

Tüm bu süreç boyunca toplantılar, paneller, basın açıklamaları, raporlar, broşürler, ilanlar ve internet sayfası aracılığıyla kamuoyunu her konuda bilgilendirmeye yönelik yoğun bir etkinlik dizisi yürütülecek.

Reklam
Reklam