Anayasa değişikliği görüşülüyor

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'ndaki çalışmalar hızla devam ediyor. İçtüzük değişikliğinin gerçekleştirilmemesi sonrasında verilen 15 dakikalık aranın ardından AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyaset yapması, milletvekili seçilmesi ve Başbakan olabilmesi önündeki engelleri kaldıracak olan Anayasa değişikliği birinci tur görüşmeleri başladı.

CHP adına ilk sözü alan Oya Araslı, 1982 Anayasası'nın yapılışından itibaren CHP'nin bu Anayasa'ya karşı olduğunu söyleyerek, Anayasaların toplumsal bir uzlaşmayla değiştirilebileceğini ifade etti. Bugüne kadar Anayasa'da köklü bir değişiklik yapılamadığını, ancak son yıllarda bazı değişiklikler olduğunu kaydeden Araslı, bu değişikliklerle Anayasa'nın demokratikleşme yolunda yenilediğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Bugün de demokratikleşme yönünde Anayasa'da yapılacak değişiklikle yeni bir adım atılacağını kaydeden Araslı, genelde bu değişikliği dolumlu bulduklarını belirtti.
Anayasa'da yapılacak değişikliğinin kamu yararı gözetilerek yapılması gerekliliğini vurgulayan ve bu değişikliğe böyle baktıklarını belirten Araslı, Anayasa değişikliğinin gerekçesine itiraz ederek, "İnsan hakları mahkemesi kararları, AB'nin istekleri, bizim AB'ye girme istememiz doğrultusunda bu değişiklikleri yapmanın zorunluluğu yönündeki ifadeler aslında bizim yasama erkine yapılacak değişikliklerle bağdaşmayan ifadeler. Biz CHP olarak dilerdik ki bu tür ifadeler hiç bulunmasın. Toplumumuz istediği için olsun" dedi.

AK Parti Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ise konuşmasında, bu değişikliğin toplum tarafından istendiğini belirtti. Genel Kurul'da müşterek bir akıl oluşturulduğunu kaydeden Fırat, "Ümit ediyoruz ki, iktidar partisi olarak AK Parti ve muhalefeti temsil eden CHP bundan sonraki çalışmalarında da hukukun temel ilkeleri çereçvesinde insan hak ve özgürlüklerini esas alarak, hukukun üstünlüğünü gözönündehn uzaklaştırmayarak asgari müştereklerde birleşeceklerdir" dedi.

Reklam
Reklam

Anayasa'nın toplumsal bir mutabakatı gerektirdiğini ve Anayasa'nın toplumla devlet arasında bir mutabakat olduğunu ifade eden Fırat, 82 Anayasası'nın yapısının ve yapanların yapısının incelenmesinde bu Anayasa'nın demokratik olmadığının anlaşılabileceğini ifade etti. Anayasa'nın bugün topluma dar geldiğini söyleyen Fırat, hiçbir Türk vatandaşının Anayasa'nın değiştirilemez temel ilkelerinin değiştirilmesini aklından bile geçirmeyeceğini, AK Parti'nin de böyle bir düşünce içinde olmadığını vurguladı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRİYOR Anayasa değişiklik teklifinde Anayasa'nın 76. maddesinin 2. fıkrasında yapılan değişiklikle AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili seçilmesi, Başbakan olabilmesi önündeki engeller kaldırılıyor.
Yine Anayasa'nın 78. maddesi de bu paketle değiştiriliyor. Buna göre 'TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde ara seçime gidilir. Ara seçime TBMM'de karra verilir. Ancak bir ilin veya seçim çevresinin TBMM'de üyesi kalmaması halirnde boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk pazar günü ara seçim yapılır' ibaresi ekleniyor.
Aynı pakette Anayasanın 67. maddesi de değiştirilerek ara seçimin bir seçim dönemi içinde uygulanamayacağı hükmü kaldırılıyor.

Reklam
Reklam