Anayasa değişikliği hazırlığı

AK Parti, Anayasanın 5 maddesinde değişiklik yapılması amacıyla teklif hazırladı.

Teklif, Anayasanın "yükseköğretim kurumları"nı düzenleyen 130, 'Sayıştay'ı düzenleyen 160, "bütçenin hazırlanması ve uygulanması" başlıklı 161, "bütçenin görüşülmesi" başlıklı 162 ve "bütçelerde değişiklik yapılabilme esasları" başlıklı 163. maddesinde değişiklik içeriyor. Değişiklikler, yeni bütçe kapsamını düzenliyor.

Değişiklikle "Yükseköğretim Kurumları"nı düzenleyen 130. maddede geçen "genel ve katma bütçeler" yerine "merkezi yönetim bütçesi" ibaresi; "Sayıştay" başlıklı 160. maddede "genel ve katma bütçeli dairelerin" ibaresi, "kanunla belirlenen genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin" şeklinde değiştiriliyor.

Reklam
Reklam

Anayasanın, "Bütçenin Hazırlanması ve Uygulanması" başlıklı 161. maddesinin birinci fıkrasında "Devletin ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları, yıllık bütçelerle yapılır" ibaresi yerine, "Devletin ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları ile bütçelerinin hazırlanması, uygulanması ve kontrolü kanunla düzenlenir" şeklinde değiştiriliyor.

Bütçenin görüşülmesini düzenleyen 162. maddede yer alan "genel ve katma bütçe tasarıları" ifadesi çıkarılıyor. Aynı maddede, "TBMM üyeleri bütçe kanunu tasarılarının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında gider artırıcı ve gelir azaltıcı önerilerde bulunamazlar" hükmü, "TBMM üyeleri, Genel Kurul'da idare bütçeleri hakkında düşüncelerini her bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler sırasında açıklarlar. İdare bütçelerinin gelir ve gider toplamları ile bunlara ilişkin değişiklik önergeleri, üzerinde ayrıca görüşme yapılmaksızın okunur ve oylanır" şeklinde değiştiriliyor.

Anayasanın "bütçelerde değişiklik yapabilme esasları"nı düzenleyen 163. maddesinde de "genel ve katma bütçelerle" ifadesi yerine, "merkezi yönetim bütçe kanunu" ifadesi kullanılıyor.

Reklam
Reklam

Teklifin gerekçesinde, Türk kamu mali yönetim ve kontrol sisteminin uluslararası standartlar ve AB müktesebatına uyumunu sağlamak amacıyla mevzuat değişikliği çalışmalarının devam ettiğine işaret edilerek, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile yeni bir bütçe kapsamı benimsenmek suretiyle Parlamentonun bütçe hakkının güçlendirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Parlamentoya sunulacak bütçe kapsamına genel bütçenin yanı sıra özel bütçeli idareler ile düzenleyici ve denetleyici kurumlarının dahil edildiği belirtilen gerekçede, bu kapsamda katma bütçelerin, idarelerin gelir ve yönetim yapıları dikkate alınmak suretiyle genel bütçeli idareler ve özel bütçeli idarelere dahil edildikleri ifade edildi.

Böylece, genel bütçeli idarelerin, özel bütçeli idareler ile düzenleyici ve denetleyici kurumların toplamından oluşan Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı hazırlanarak TBMM'ye sunulacağı bildirilen gerekçede, Anayasanın konuyla ilgili hükümlerinde gerekli uyumun sağlanması amacıyla değişiklik yapılmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Reklam
Reklam

Taslağa son şeklinin verilmesinin ardından TBMM Başkanlığı'na sunulacağı bildirildi.