Anayasa değişikliği paketine onay

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yolunda önemli bir adım sayılan Anayasa değişikliği paketini onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer'in 11 maddelik Anayasa değişikliği paketini onaylayarak, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği bildirildi. 11 maddelik değişiklik paketinde ölüm cezasının tamamen kaldırılması, DGM'lerin kapatılması, YÖK'ten Genelkurmay temsilcisinin çıkarılması, basın özgürlüğüne ilişkin düzenlemeler, uluslararası anlaşmaların iç hukukun üstünde olması, Uluslararası Ceza Divanı'na taraf olunması ve kadın-erkek eşitliğine ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Anayasa'nın 10, 15, 17, 38, 97, 30, 38, 90, 131, 143. ve 160. maddesinde değişiklik öngören paket şu değişiklikleri içeriyor:

Reklam
Reklam

"- Kadın-erkek eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliği güvence altına alacak ve bunu korumak için gereken her türlü düzenlemeleri gerçekleştirecek (10. madde)
- İdam cezası tamamen kaldırılıyor (17., 17., 38. ve 97. madde)
- Kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçları, suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemeyecek veya işletmeden alıkonulamayacak (30. madde)
- Uluslararası Ceza Divanı'na taraf olmanın gerektirdiği yükümlülükler hariç olmak üzere vatandaş suç sebebiyle yabancı bir üymeye geri verilemez (38. madde)
- Milletlerarası anlaşmalara Anayasa güvencesi getiriliyor. Böylece usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası anlaşmalar ile kanunların aynı konudaki farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası anlaşma hükümleri esas alınacak (90. madde)
- YÖK'ün seçimi düzenleniyor. Buna göre YÖK, üniversiteler ve bakanlar kurulu tarafından seçilen ve sayıları, nitelikleri, seçilme usulleri kanunla belirlenen adaylar arasında rektörlük ve öğretim üyeliğine başarılı hizmet yapmış profesörlere öncelik vermek suretiyle Cumhurbaşkanınca atanan üyeler ve Cumhurbaşkanınca doğrudan doğruya seçilen üyelerden kurulacak. Dolayısıyla YÖK'teki askeri üye kaldırılıyor. (131. madde)
- DGM'ler kaldırılıyor (143. madde)
- Silahlı Kuvvetler elinde bulunan devlet mallarının TBMM adına denetlenmesi usulleri, Milli Savunma hizmetlerinin gerektirdiği gizlilik esaslarına uygun olarak kanunla düzenleneceği hükmü Anayasa metninden çıkarılıyor. Dolayısıyla TSK da denetime açılmış oluyor. (Anayasa'nın 160. maddesi).

Reklam
Reklam