Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Sadi Çaycı, 12 Eylül’de referandumda oylanacak olan Anayasa değişikliği paketinde bazı olumlu maddeler bulunduğunu ancak paketin yargıya ilişkin olumsuz düzenlemeler getireceğini kaydederek, paketin bütünü hakkında olumlu kanaatte bulunmasının olanaksız olduğunu belirtti.
Çaycı, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, Hükümet’in, milli iradeyi temsil ettiği gerekçesiyle yetkilerinin kullanmasının hukuki açıdan denetlenemeyeceği, bir bakıma, kesin yargı kararlarının bile geçerliliğinin ancak kendilerince de onaylanması halinde geçerli olabileceği bir demokrasi ve yönetim anlayışına sahip bulunduğu izlenimini verdiğini ifade etti. Böyle bir yaklaşımın, çağdaş demokrasi, hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, insan hakları hukuku ve ülke gerçekleri ile bağdaşmadığını kaydeden Çaycı, Anayasa’yı değiştirmenin yolunun yeterli kapsamda ve objektiflikte araştırma ve tartışmalardan geçtiğine dikkat çekti.
Referanduma sunulan Anayasa değişikliği paketinde kadınlar, çocuklar, engelliler, şehit aileleri ve gaziler için olumlu ayırımcılık ilkesinin kabulü, sendika hakkının genişletilmesi, Kamu Denetçiliği kurumunun oluşturulması, askeri yargının görev alanının sınırlandırılması, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının tanınması gibi olumlu hükümler bulunduğunu; buna karşın idari yargının yetki kapsamının kısıtlanması, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısının değiştirilmesi gibi olumsuz maddelerin yer aldığını belirten Çaycı, “Hükümetin bu güne kadarki anlayış ve uygulamaları dikkate alındığında, en kısa şekilde özetlemeye çalıştığım olumsuz boyutların görmemezlikten gelinmesi mümkün görünmemektedir. Bu tespit, paket bir bütün olarak oylanacağı için, paketin bütünü hakkında olumlu kanaat belirtebilmemi olanaksız kılmaktadır” dedi. (ANKA)