Anayasa değişikliği tartışmaları

ANKARA (İHA) - AK Parti, tartışmalara yol açan Anayasa değişik paketini Kasım 2007 sonuna kadar çıkarmayı hedefliyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle, "Kasım 2007 tarihine kadar milletin bize verdiği gücün sınırları ne kadarsa, bu gücü kullanarak vaadlerimizi gerçekleştirmeyi istiyoruz" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu tarafından hazırlanan Anayasa değişiklik paketinin hükümet tarafından gündeme alındığını açıklamasının ardından AK Parti, tartışmalı paket için süreyi belirledi. Parti yönetimi, YAŞ kararlarına karşı yargı yolu açılmasını öngören ve Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini sınırlayan maddelerin de bulunduğu Anayasa değişiklik paketini 2007 Kasım ayı sonuna kadar çıkarmayı hedefliyor.

Reklam
Reklam

Kuzu'nun hazırladığı paketle ilgili son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve partinin en üst kara organı olan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) verecek. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Gülle, AK Parti'nin en öncelikli konusunun Türkiye'nin yakaladığı güven ve istikrar ortamı içinde millete vaadettiklerini Kasım 2007'ye kadar gerçekleştirmek olduğunu vurguladı. Parti ve hükümet çalışmalarını yürütürken mutabakat unsurunu asla göz ardı etmediklerini kaydeden Gülle, "Türkiye'nin yakaladığı güven ve istikrar ortamını devam ettirmemiz gerekir. 2007 Kasım'ına kadar da halka vaatlerimizi gerçekleştireceğiz" dedi. Türkiye'de 1982 Anayasası'nın tümünü veya bir kısmının değiştirilmesine yönelik toplumun değişik kesimlerinden talep ve beklenti olduğunu dile getiren AK Partili Gülle, Anayasa değişikliğinde toplumun en geniş kesimlerinin mutabakatının temin edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Bugüne kadar bu yaklaşımla hareket ettik" diyen Gülle, bundan sonra da bakış açılarının bu çerçevede olacağını bildirdi. Gülle, toplumsal mutabakatın yanı sıra kurumsal mutabakatın da büyük önem taşıdığına işaret ederek, "Kurumsal mutabakat da toplumsal mutabakat kadar önemlidir ve göz ardı edilmemelidir. Halk kitleleriyle kurumlar arasında sonuna kadar mutabakat sağlanmalıdır. Kasım 2007 tarihine kadar milletin bize verdiği gücün sınırları ne kadarsa, bu gücü kullanarak vaadlerimizi gerçekleştirmeyi istiyoruz. Öncelikle parlamentoda toplumun talepleri konusunda muhalefet ve iktidarıyla aklı selim içinde olacağımıza inanıyorum. Türkiye'nin yeni kırılganlıklara ve toplumdaki birtakım ayrışmalara tahammülü yok. Daha çok uzlaşma ve mutabakata ihtiyaç var. Bu arayış içinde oluruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam