Anayasa değişikliği teklifi: Cumhurbaşkanına OHAL yetkisi kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen anayasa değişikliği teklifinin 12. maddesi de kabul edildi. 344 oyla kabul edilen teklif, cumhurbaşkanına olağanüstü hâl ilan etme yetkisi veriyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), anayasa değişikliği paketinin 12. maddesini de kabul etti.

Genel kurulda yapılan oylamada teklif 344 oyla kabul edilirken 133 de ret oyu kullanıldı. 2 oy boş, 3 oy ise geçersiz çıktı.

Kabul edilen madde, cumhurbaşkanına olağanüstü hâl (OHAL) ilan etme yetkisi veriyor.

Anayasa değişikliği teklifine Diyarbakır ne diyor?Cumhurbaşkanına vekalet ve fesih yetkileri meclisten geçtiCumhurbaşkanı'nın yetkilerini düzenleyen 8. madde kabul edildiOHAL ilan edilebilecek koşullar ise şöyle sıralanıyor:

Reklam
Reklam

"Savaş hali, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, ayaklanma olması veya vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması; tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım."

Meclis onayı gerekiyorCumhurbaşkanı'nın ilan edeceği OHAL'in Meclis tarafından da onaylanması gerekiyor.

Cumhurbaşkanının kararname yayınlayabileceği konulara yönelik kısıtlamalar da OHAL döneminde geçerli olmayacak, Cumhurbaşkanı herhangi bir kısıtlama olmadan kararname yayınlayabilecek.

Olağanüstü hâl, mevcut sistemde cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilebiliyor.

Reklam
Reklam

Toplam 1**2 madde kabul edildi**

Yargı ile ilgili düzenlemeyi içeren birinci maddeye 347 kabul oyu geldi.Teklifin, milletvekili sayısını 550'den 600'e çıkarılmasını öngören ikinci maddesi 343 oyla kabul edilmişti.Seçilme yaşının 25'ten 18'e düşürülmesini öngören 3. Madde 341 oyla kabul edilmişti.Teklifin "TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 5 yılda bir, aynı gün yapılmasını" öngören 4. maddesi, 343 oyla kabul edilmişti.Meclisin görev ve yetkilerinin sıralandığı 5. madde ise 343 oyla kabul edildi.Gensoruyu kaldıran 6. madde 343 oyla kabul edildi.Cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen 7. madde de 340 oyla kabul edildi.Cumhurbaşkanı'na yürütme yetkisi veren ve 'Devlet Başkanlığı' sıfatı getiren 8. madde 340 oyla kabul edildi.Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğunu düzenleyen 9. madde 343 oyla kabul edildi.Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların cezai sorumluluğunu düzenleyen 10. madde 343 oyla kabul edildi.Cumhurbaşkanı'na TBMM'yi feshetme ve TBMM'nin beşte üç çoğunlukla erken seçim kararı alma yetkilerini düzenleyen 11. madde 341 oyla kabul edildi.

Reklam
Reklam