Anayasa değişikliğinde Cumhurbaşkanlığı kaosu

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, 21 Ekim'de referanduma sunulacak Anayasa değişikliği paketinde yer alan, "11. cumhurbaşkanının seçiminin nasıl ve ne zaman yapılacağını düzenleyen" geçici madde 19'un uygulanamayacağını söyledi.

"Konuyla ilgili tartışmaların yeniden başladığının" hatırlatılması üzerine AK Parti'li Ergin, "Geçici madde 19, 11. cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen bir madde. Sayın Abdullah Gül'den sonra seçilecek Cumhurbaşkanı, hiçbir zaman 11. cumhurbaşkanı olmayacak. Sayın Gül'den sonra 12. Cumhurbaşkanı seçileceği için geçici madde 19 uygulanamaz"dedi.

Reklam
Reklam

ANAYASA KOMİSYONU SAPANCA'DA ÇALIŞMAYA BAŞLADI

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da aynı konuya ilişkin soruları yanıtlarken, referandum paketinde yer alan geçici madde 19'un bir çözüm hükmü olduğunu söyledi. Kuzu, geçici maddelerin, prensip olarak, bir kez uygulanacağını ve işlevini tamamlamış olacağını ifade ederek, "Geçici madde 19, 11. cumhurbaşkanının halkın seçmesini düzenliyordu. 11. cumhurbaşkanı seçildiğine göre, o maddenin hedeflediği konu kalmamıştır. İçi boş bir hükümdür. İki tane 11. cumhurbaşkanı olamayacağına göre, bu iş bitmiştir. Aynı şekilde, yeni anayasaya geçici bir madde eklenmedikçe genel seçimler de 5 yıl sonra yapılabilir.Yeni
hazırlanacak anayasada, Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıl olduğunu belirten ve bu maddenin de mevcut cumhurbaşkanını kapsayacağı hükmünü içeren geçici bir madde konulmadığı sürece, Sayın Cumhurbaşkanımızın görev süresi 7 yıldır"diye konuştu.

"ISRAR ETMEMEK GEREKİRDİ"

CHP'nin hukukçu milletvekillerinden Konya Milletvekili Atilla Kart ise parti olarak, bu konunun getireceği sorunları dile getirdiklerini hatırlattı. Abdullah Gül'ün, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Anayasal anlamda yaratacağı kaos ortamını 3-4 aydır anlatıklarını belirten Kart, Türkiye'nin, bugün bunu tartıştığını kaydetti. Böyle bir ortamda, bu şekilde cumhurbaşkanı seçmenin yaratacağı sıkıntıları, sürekli gündeme getirdiklerini ifade eden CHP'li Kart, "Buyurun o sıkıntılar, o kaotik ortam doğmuş durumda. Gözü kara şekilde, günü kurtarma uğruna bu kaotik ortama yol açanlar, bunun anayasal çözümünü de bulmak zorundadır. 22. yasama döneminde, maddi anlamda yasalaşması mümkün olmayan bir anayasa değişikliği teklifinde ısrar etmemek gerekirdi. Ama bu yapılmıştır"dedi.

Reklam
Reklam

AA