Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Anayasa Hukukçusu Doç. Dr. Tevfik Gülsoy, 35 bağımsız milletvekilinin yemin törenine katılmamalarının Meclis'te boşalmaya yol açmayacağını söyledi. Gülsoy, “Bu kişiler milletvekili seçilmiştir, and içme TBMM'de göreve başlama ile ilgilidir. Boykot kararı doğrudan bir ara seçim sonucu doğurmayacaktır. Anayasaya göre Meclis çalışmalarına özürsüz ve izinsiz olarak bir ay içinde beş birleşim günü katılmayanların milletvekilliği düşer. Bunun kararı için en az 276 milletvekilinin oyu gerekir. Ara seçim olasılığı oldukça zayıf bir seçenektir.” dedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun, Barış ve Demokrasi Partisi’nin desteklediği bağımsız adaylardan Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili kararının ardından yaşanan ara seçim tartışmalarına anayasa hukukçusu Doç. Dr. Tevfik Gülsoy’dan farklı bir değerlendirme geldi.
"BOYKOT MECLİS'TE BOŞLUK OLUŞTURMAZ, VEKİLLİĞİN 276 OYLA DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİR"
Mevcut şartlarda Türkiye’de ara seçim ihtimalini çok zayıf gördüğünü belirten Gülsoy, bağımsız adayların TBMM’de and içmelerinin milletvekili seçilme durumlarıyla bir ilgisinin bulunmadığına işaret etti. Gülsoy, bağımsızların milletvekili seçildiğini, ant içmenin sadece göreve başlamayla ilgili bir süreç olduğunu hatırlattı. Önümüzdeki dönemde 276 milletvekilinin oyunun önem kazanacağını dile getiren Gülsoy, şu tespitlerde bulundu:
“Anayasamıza göre ara seçim bir seçim döneminde ancak bir defa yapılabilir ve 12 Haziran seçiminin üzerinden 30 ay geçmesi gerekir. Boşalan milletvekilliği sayısı üye tam sayısının (550) yüzde 5’ini (yani 28’i) bulduğu takdirde üç ay içinde ara seçime gidilir. Bir ilin veya seçim çevresinin TBMM'de üyesinin kalmaması durumunda, boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk pazar günü ara seçim yapılır. Anayasanın 81. maddesindeki and içme göreve başlama ile ilgilidir. Bu kişiler milletvekili seçilmiş olup, milletvekili andını yerine getirmemeleri TBMM'de doğrudan bir boşalmaya yol açmaz. Anayasa ve içtüzük açıkça belli bir süre öngörmediği için boykot kararı doğrudan bir ara seçim sonucu doğurmayacaktır. Anayasanın 84/4. Maddesinde yer alan Meclis çalışmalarına özürsüz ve izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmayanların milletvekilliğinin düşürülmesidir. Bunun kararı için en az 276 oya gerek olduğu ve TBMM’nin toplanmasının ardından kısa süre içinde tatile çıkacağı düşünüldüğünde, ara seçim olasılığı oldukça zayıf bir seçenek olarak gözükmektedir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz