Anayasa İçin Sözüm Var!

Sivil Dayanışma Platformu, “Anayasa İçin Sözüm Var” kampanyasını Taksim Meydanında yaptığı basın açıklamasıyla başlattı.

Sivil Dayanışma Platformu, Anadolu Platformu ve Anadolu Öğrenci Birliği TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun Yeni Anayasa Çalışmaları sürecinde halktan talep toplama ve halkın taleplerinin meclise ulaşmasına destek vermek ve buna teşvik etmek amacı ile Türkiye’nin 32 farklı noktasında “Anayasa İçin Sözüm Var” kampanyasını Taksim Meydanında yaptığı basın açıklamasıyla başlattı.

İstanbul stant açılacak noktalar: Fatih Ptt Önü, Aksaray Metro Çıkışı, Taksim Metro Çıkışı, Eminönü İskelesi, Eminönü Yeni Cami Önü, Üsküdar İskelesi, Şirinevler Metro Çıkışı, Mecidiyeköy ve Kadıköy olarak belirlenirken birçok il merkezinde de teklif kampanyası yapılacağı belirtildi.

Reklam
Reklam

Sivil Dayanışma Platformu Ayhan OGAN yaptığı açıklamada kampanya sürecinde tüm vatandaşlarımızın stantları ziyaret ederek yapılacak yeni sivil anayasaya ilişkin görüş ve taleplerini bildirebilecekleri gibi stantlarda hazır halde bulunan 10 maddelik taleplerin altına imza atarak da bu sürece dahil olabileceklerini bildirmiştir.

“Anayasa İçin Sözüm Var” kampanyasının dile getirdiği 10 maddelik talebin ise;

1.) Anayasada değişmeyen hiçbir madde olmamalı, halk gerek duyarsa anayasayı kısmen veya tamamen değiştirme hakkına sahip olmalıdır.

2.) Anayasa kısa, sade olmalı ve anlaşılır bir dilde yazılmalıdır.

3.) Çağdaş anayasal parlamenter sistemlerde olduğu gibi yürütme ve yargının oluşmasında yasama organının etkisi arttırılmalıdır, egemenliğin kullanımı halka ait olmalıdır. Halk bu hakkını TBMM eliyle kullanmalıdır.

4.) Din Eğitimi isteğe bağlı olarak bütün inançlar için eğitim hayatı boyunca uygulamalı olarak verilebilmelidir.

5.) Demokratik hukuk devletinin ayrıca laiklik gibi bir tanıma ihtiyacı olmamalıdır.. Devlet bütün inanç gruplarının ve yaşam biçimlerinin teminatı olmalıdır. Din ve vicdan özgürlüğü devletin müdahale alanı olmaktan çıkarılmalıdır.

Reklam
Reklam

6.) Devletin üniter yapısı bozulmadan yerel yönetimlerin yetkilerini arttırarak, güçlendirecek; siyasal sisteme daha fazla katılımını sağlayacak kamu yönetimi reformu yapılmalıdır.

7.) Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde yaşayan herkes eşit olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı kabul edilmelidir.

8.) Resmi dil olarak Türkçe korunmakla beraber, ülkemizde konuşulan diğer dillerin yaşatılması ve geliştirilmesi imkanları oluşturulmalı, isteğe bağlı olarak diğer dillerde eğitim ve öğretim imkanı sağlanmalıdır. Çok dilli çok kültürlü toplumsal zenginliğimiz korunmalıdır.

9.) Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmalıdır. Askeri okulların eğitim faaliyetleri Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanmalı ve denetlenmelidir. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Yargıtay kaldırılmalı ve yargı birliği sağlanmalıdır. Askeri uygulama ve bütçeleri sivil denetimlere açık ve şeffaf olmalıdır. Güvenlik ve kolluk kuvvetlerinin uygulamaları parlamento denetimine açılmalıdır.

10.) Sosyal devlet anlayışı gereği, şehit ve gaziler ve aileleri, dul ve yetimler, yaşlı ve engelliler korunmalıdır. Türkiye toplumunun önemli bir zenginliği olan aile yapısını koruyucu ve güçlendirici tedbirler alınmalıdır” olduğu açıklandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: