'Anayasa Irak'ı parçalıyor'

ANKARA (İHA) - Iraklı siyasi grup temsilcilerinin Kerkük konusunda görüşlerini açıklamaları amacıyla Ankara'da düzenlenen "Kerkük:2007" başlıklı panelde konuşmacılar Irak Anayasası'nın değiştirilmesini talep etti. Irak Uzlaşma Cephesi Dış İlişkiler Sorumlusu İmad Ali İsmail, "Bir anayasa düşünün ki ülkenin toprak bütünlüğünü parçalayacak maddeler içeriyor. Buna nasıl Anayasa denilebilir?" diye tepkisini dile getirdi.

Toplantıda konuşan AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ise, ABD'nin PKK ile mücadelede koordinatör atamasını eleştirerek, "Kandil Dağı'ndaki teröristin adı PKK yerine El Kaide olsaydı ABD yine emekli bir generalle mi sorunu çözecekti. Bu nasıl dostluk?" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Global Strateji Enstitüsü tarafından Hilton Otel'de düzenlenen panelin son oturumunda konuşan Irak Uzlaşma Cephesi Dış İlişkiler Sorumlusu İmad Ali İsmail, işgal güçlerinin Iraklılar'ın iyiliğine hiçbir girişimde bulunmadığını, aksine Irak'ı parçalamak için geldiklerini söyledi. Vatandaşların işgale karşı direnmelerinin doğal olduğunu belirten İsmail, bazı komşu ülkelerin Irak'ın iç işlerine kasıtlı müdahale ettirildiğini savundu.

Irak'ın istikrara kavuşmasında tüm Iraklılar'ın el ele vermesini isteyen İsmail, kimsenin kimseye hükmetme hakkının olmadığını söyledi. İsmail, Irak'ta bir demokrasiden söz etmenin de mümkün olmadığını belirterek, "Demokrasiyi gerçekten istiyorsanız Irak halkının elinden özgürlüğü almayın. Özgürlük olmayan bir ortamda demokrasi ne işe yarar. İşgal güçlerinin demokrasiden söz etmesi abesle iştigal" diye konuştu.

ABD Başkanı Bush'un Teksas'taki çiftliğinden dikta ettiği anayasanın değiştirilmesini isteyen İsmail, anayasanın ancak işgal bittikten sonra hazırlanabileceğini söyledi. "Bir anayasa düşünün ki ülkenin toprak bütünlüğünü parçalayacak maddeler içeriyor. Buna nasıl anayasa denilebilir?" diyen İsmail, Kerkük'te işgal güçlerinin güçlü olanları desteklemesi sonucu büyük zulümlerin yaşandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Kerkük'ün bir Türkmen şehri olduğuna dikkat çeken İsmail, Kerkük'te yapılan seçimlerde de büyük hilelerin yapıldığını savundu. Bundan sonraki süreçte Kerkük'te, Araplar, Türkmenler ve Kürtler'in birlikte yaşayacağı ve yönetimde birlikte bulunacağı bir sistem kurulmasını isteyen İsmail, Irak'ta yaşayan herkesin, "Ben Irak Vatandaşıyım" diyebilmesi gerektiğini söyledi.

İran ve Suriye'yi Irak'ın iç işlerine müdahale etmekle suçlayan İsmail, bölgede barışın sağlanması için Türkiye'ye büyük görevler düştüğünü ifade etti. "Kerkük'ün Kürtler'den değil büyük bir fitneden kurtulmasını" arzu ediyoruz diyen İsmail, burada yapılan toplantıya Kürtler'in de davet edilerek görüşlerinin dinlenmesi gerektiğini savundu. İsmail, ayrıca bu toplantıya katılan herkesin 'komplocu' olarak tanıtılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Asuri Genel Kongresi Başkanı İşaye İşo ise, Irak'taki güvenlik nedenlerinden dolayı Kerkük ile ilgili bu toplantıyı Türkiye'de yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, Irak'taki tüm etnik grupların ve mezheplerin birlik içinde yaşamaları ve uzlaşı içinde olmaları gerektiğini söyledi. Konuşmasının büyük bir bölümünde Asuriler'in sorunlarını anlatan İşo, son 40 yıl içinde Asuriler'in zorunlu göçe tabi olduklarını, öldürüldüklerini, hatta şovenist uygulamaları maruz kaldıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Irak'taki diğer milletler gibi Asuriler'in de uygar bir anayasa çerçevesinde yaşamak istediklerini anlatan İşo, anayasada etnik gruplar arasında yer alacaklarını umduklarını ama tamamen tersi bir uygulamaya maruz kaldıklarını kaydetti. Irak'ta şuanda sadece gücü olanların sözünün geçtiğini belirten İşo, Asuriler'in Irak'ın bütünlüğünü savunduklarını, parçalanmasına karşı olduklarını söyledi. İşo, işgal güçlerinin ardından Irak'ta hiçbir grubun durumundan memnun olmadığını belirtti.

"HERKES AKLINI BAŞINA ALSIN"

Konuşmaların ardından Kerkük ve Erbil'i ziyaret eden CHP Tokat Milletvekili Orhan Diren ile AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez birer konuşma yaparak bölgedeki son durum hakkında bilgi verdi. CHP Milletvekili Diren, Kerkük'ün feodal bir bölgeye bağlanması durumunda soykırım ve iç savaş yaşanacağına işaret ederek, "Herkes aklını başına alsın" dedi.

Kerkük'e 5 bin dolar karşılığında kırsaldan Kürtler'in getirildiğini anlatan Diren, Irak'ın en büyük sorunlarından birinin de bir yargı kurumunun oluşturulmaması olduğunu söyledi. Erbil'deki PKK bürolarının faaliyetlerini anlatan CHP Tokat Milletvekili Diren, bu bürolarda Kandil Dağı'nda yaralanan ya da başka bir iş yapmak isteyen teröristlerin kılavuzlar eşliğinde yönlendirildiklerini bildirdi.

Reklam
Reklam

Bölgeyi ziyaret eden Gazeteci-Yazar Güler Kömürcü ise, Türkiye'nin Kerkük ve Irak Politikası'nın ne olduğunu sorarak konuşmasına başladı. ABD'nin yeni Irak politikasını açıklarken, Türkiye'nin yanı başındaki Kerkük ve Irak için nasıl bir politika yürüttüğünü kimsenin bilmediğini savundu.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ise, 6 trilyon dolarlık yeraltı petrol rezervlerine sahip Irak'a müdahalenin tamamen enerji kaynakları ile ilgili olduğunu söyledi. Çömez, ABD'nin bu politikaya 1991 yılında başladığını, bunu Irak'a müdahale ile devam ettirdiğini ve bugün de son olarak enerji kaynaklarını dağıtarak sonlandırmak istediğini kaydetti.

Kürtler'in Saddam Hüseyin'in zulmünden kaçarken Türkiye'ye sığındıklarını hatırlatan Çömez, bugün de Kerkük'teki soydaleayacağı ve yönetimde birlşların aynı zulme maruz kaldığını ve Türkiye'nin yine müdahale edeceğini ifade etti. Çömez, Irak'taki durumu, "Ameliyat çok başarılıydı ama hasta öldü" olarak değerlendirdi.

ABD'nin, Irak'ın yeraltı zenginliklerini Irak'ın kuzeyinde kurulacak sözde Kürdistan Devleti tarafından kontrol etmek istediğini savunan Çömez, bu isteğin beklendiği gibi başarılı olmayacağını vurguladı. ABD'nin Terörle Mücadele Koordinatörü atamasını da eleştiren Çömez, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Ben bir parlamenter, milletvekili olarak bu koordinatörün 6 aydır ne yaptığını bilmiyorum. Kandil Dağı'nda 6 bin PKK'lı terörist huzur içinde yaşarken bu koordinatör ne yapıyor? Kandil Dağı'ndaki teröristin adı PKK yerine El Kaide olsaydı, ABD yine emekli bir korgeneral mi gönderecekti?"

Çömez, dış güçlerin PKK'ya lojistik desteğini de kesmelerini isteyerek, "Gelişmiş füzeleri, silahları PKK'lı teröristler Kandil Dağı'nda imal etmiyor herhalde" dedi.

ABD'nin PKK konusunda üzerine düşenleri yapmadığını belirten Çömez, "Müttefiklik, dostluk böyle mi olur? Parlamenter olarak belirli bir zaman içinde koordinatörlük birimi arzu edilen fonksiyonlarını yerine getirmezse rasyonel adımlar atılması için hükümete baskı yapacağız" şeklinde konuştu.

Çömez, 2007 yılında Kerkük'te yapılacak referandumun da Türkiye tarafından tanınmayacağını, bu referandumun sahte, sanal bir referandum olduğunu belirterek, "600 bin Kürt mültecinin yerleştirildiği Kerkük'te bir referandumu kabul etmemiz mümkün değil. Referandum adına Kerkük'te huzursuzluk ortaya çıkarsa ABD'nin yaptığı gibi biz de huzur ve istikrar getirmek için elimizden geleni yaparız" dedi. Çömez, konuşmasının sonunda Arapça olarak Iraklılar'a 'birleşin' mesajı verdi.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından panele katılan tüm gruplar, toplu fotoğraf çektirerek paneli sonlandırdı.