Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu:

Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, başkanlık modelinin CHP için de iktidar umudu olacağını...

Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, başkanlık modelinin CHP için de iktidar umudu olacağını savundu.

AK Parti'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu teklifi değerlendiren Kuzu, CHP'nin 50 yıldır iktidara gelemediğini, mevcut sistem devam ederse gelecekte de şanslarının zayıf göründüğünü belirtti. Yeni anayasa için önerdikleri başkanlık modelinin, muhalefetteki partiler için de iktidar şansını artırdığını kaydeden Kuzu, "Bugün başkanlık için bir seçim olsa, CHP'nin, MHP ve BDP'nin desteğini alarak hükümet kurma şansı var. Çünkü iki turlu seçim yapılacak. Böylece ikinci turda birleşme sağlayabilir. Onlar hâlâ 1970'lerdeki yüzde 65 sağ, yüzde 35 sol rakamına takılıyorlar. Oysa bugünkü sistemde hiç yoklar. Herkesi kucaklayan bir lider, CHP'yi siyasi güç olarak başkanlık modelinde iktidara taşıyabilir" dedi.

Reklam
Reklam

Kuzu, CHP'nin buna neden karşı çıktığına ise şu yorumu yaptı: "Başkanlıkta askeri darbeler, medya patronlarının manipülasyonları olmaz. Hükümetin düşeceği bir tehdit bulunmadığı için bürokrasi önemini yitirir. Türkiye'de ise bürokrasi genellikle sol ağırlıklıdır. Bunlar CHP'nin söyleyemediği, işin arka planı. Diktatörlük gelir falan diyerek milleti kandırmaya çalışıyorlar."

"ZATEN YÜZDE 50 'BAŞKANLIK'A GEÇMİŞ DURUMDAYIZ"

Cumhurbaşkanını halkın seçmesinin aslında başkanlık için ilk adımı oluşturduğuna dikkat çeken Kuzu, 367 krizinde siyaset arenasından silinen eski ANAVATAN Lideri Erkan Mumcu'nun buradaki olumlu rolüne işaret etti. Mumcu'nun, bu maddenin anayasa değişiklik paketine eklenmesinde hükümete destek vererek çok hayırlı bir işe imza attığını söyleyen Kuzu, "Başkanlık modelinin en önemli özelliği, başkanın doğrudan halk tarafından seçilmesidir. 2007'deki referandum ile bu modele geçişin en az yüzde 50'sini sağlamış olduk. Artık bir-iki değişiklikle tamamen başkanlığa geçilebilir. Zaten 2014'deki seçimlere kadar bunu yapmamız lazım. Cumhurbaşkanının yüzde 80'le, Başbakan'ın yüzde 20 ile koalisyon hükümeti kurarak iş başına geldiğini düşünün. Çok büyük sıkıntı çıkar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"YENİ ANAYASA UMUDU AZALIYOR"

Burhan Kuzu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa ile ilgili "Umudum azalıyor" sözlerini de değerlendirdi. Kuzu, şöyle devam etti: "Başbakan bunu bilgiye dayanarak söylüyor. Komisyonun çalışması bir seneyi geçti. Son 6 ay içerisinde 42 madde yazıldı. Fakat bunlar özgürlüklerle ilgili maddeler, yani kolay anlaşabileceğimiz bölümdü. Burada bile sadece 13 madde üzerinde anlaşılabildi. Esas şimdi yargı, yasama, yürütme bölümüne gelindi. Biz teklifimizi başkanlık modeli olarak sunduk. Kabul edilmesi zor görünüyor. Fakat biz sistemi tıkama niyetinde değiliz. Olmazsa parlamenter sistemle devam deyip, ona göre anayasa yaparız diyoruz, ancak ona da yanaşmıyorlar. Başbakan 1 Ocak'a kadar süre vermişti. Yapamazsak 4'lü uyum komisyonu sona ermiş olacak. Gerekirse iki parti anayasayı yapacak, öyle referanduma gidecek."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz