Anayasa Komisyonu, 'yargı' ıle devam edecek

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, müzakerelere yargı bölümü ile devam edecek. Madde müzakereleri başlangıçta kabul edilen Anayasa Uzlaşma Komisyonu Çalışma Usulleri çerçevesinde sürecek.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı. Toplantıda Meclis Başkanı Çiçek, bugüne kadar 116 maddenin müzakeresinin yapıldığını, mutabakat sağlanan madde sayısının 27, şerhli madde sayısının ise 89 olduğunu belirtti. Toplantı sırasında söz alan CHP’li üye Atilla Kart, komisyonda kararların mutabakat ile alınması gerektiğini hatırlatarak, "Bir başkanlık taslağı geliyor. Şimdi bunun tartışması başlayacak. Mutabakat sağlanamayacağı net olduğuna göre nasıl olacak." dedi. Kart, İmralı ile devam eden görüşme sürecine de dikkat çekerek, silahsızlanmanın sağlanması gerektiğini vurguladı. "Silahsızlanmayı sağlıyorsanız, buyurun görüşün." ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Süreçle ilgili bilgilendirilme talebini bir kez daha yineledi. TBMM Uludere Alt Komisyonu’nda kabul edilen taslak rapora işaret eden Kart, bu olayın hükümet eliyle karartıldığını söyledi. Anayasa çalışmalarının olağan olmayan bir dönemde yapıldığını dile getiren Kart, "Komisyon kalıcı olacaksa, gruplaşmadan bu zeminin ayakta kalması gerekir." dedi.

BDP’li Altan Tan ise, "Sanki komisyonda her şey iyi gidiyor da biz başka bir arayışa girmişiz gibi bir algı doğru değil." diye konuştu.

"BELKİ BETON KALIP, DÖKME KALIP YAPACAKTIR"

Söz alan AK Partili Ahmet İyimaya, "Hayret içindeyim. Komisyon ürettiği ip ile kendisini nasıl boğar. Konjonktüre teslim olmadan büyük bakış ile bu dönemi aşabiliriz." dedi. İyimaya, komisyonun başarılı olduğunu belirterek, Mart ayı içinde taslağın temel hatlarının bitirilmesi gerektiğini söyledi. Bu sırada CHP’li Kart, "Nasıl bitireceksin onu anlat" diyerek araya girdi. Bu sırada Meclis Başkanı Çiçek ise "Müdahale etmeyin, belki beton kalıp, dökme kalıp yapacaktır." diyerek espri yaptı.

Reklam
Reklam

Toplantıda Meclis Başkanı Çiçek, bir an önce diğer bölümlerle ilgili önerilerin de verilmesi gerektiğini kaydederek, "Mutabık kalınan maddeler artsın ki siyasi partilerle yeniden görüşeyim." dedi. CHP’li Kart ise diğer bölümlerle ilgili taslak verilmesine gerek olmadığını dile getirerek, "Önce yürütmeyi, yargıyı görelim." ifadesini kullandı. Yürütme ve yargıda Başkanlıkla ilgisi olmayan ortak maddelerin konuşulabileceğini ifade etti.

(CİHAN)