Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'nda sanıkların, dijital veriler ve sanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. İhlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek.
Yüksek Mahkeme, Balyoz Davası kapsamında Anayasa Mahkemesine şu ana kadar yapılan 230 başvuruyu birleştirerek, bugün görüştü. Başvurularla ilgili tek dosya üzerinden karar veren Yüksek Mahkeme heyeti, dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek. Karar, genel kurulun 17 üyesinin oy birliğiyle alındı.
Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz mağdurları hakkında verdiği kararın duyulması, 45 gündür mahkeme önünde cübbeleriyle Adalet Nöbeti tutanlarda çığlık çığlığa bir sevinç yarattı.
Eylemin başlatıcısı Avukat Şule Nazlıoğlu Erol, "Kurtuldular kurtuldular" çığlığıyla duygularını paylaşırken, nöbetçilerde hem sevinç hem hüzün gözyaşları dikkat çekti.
Nöbete destek verenler bir yanda birbirlerine sarılarak ağlarken, bir yandan da müjdeli haberi vermek için yakınlarını aradılar. Herkes kararı yakınlarına telefonla duyurur
TOLON, EROL'UN ELİNİ ÖPTÜ
Hurşit Tolon da AYM önüne geldi. Tolon, avukat Şule Nazlıoğlu Erol’un yanına giderek ‘Elinizi öpmek istiyorum. Size çok teşekkür ediyorum” diyerek elini öptü.
Tolon’un diş hekimine giderken radyoda dinlediği haberlerde kararı duyması üzerine yolunu değiştirerek hemen AYM’ye geldiği öğrenildi.
5 NO’LU HARDDİSK
AYM Heyeti, davanın en önemli delili olan 5 No’lu harddisk hakkında TÜBİTAK’ın hazırladığı ve “harddisk’in oluşturulma tarihi ve üzerine sonradan veri yüklemesi yapıldığına” ilişkin tespitleri ve 100’e yakın dijital delilin sahte olduğu iddialarını tartıştı. AYM, duruşma salonunda tavandan mikrofonların sarkıtılıp sanıklarla-avukatlarının gizli görüşme haklarının çiğnenmesini de usul hatası olarak nitelendirdi. Heyet, dava sürecinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ışığında ayrıntılı şekilde değerlendirdi ve ‘adil yargılanma hakkının ihlal edildiği’ tespiti yaptı. Heyet, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman gibi en kilit tanıkların dinlenmemesini de ‘hak ihlali’ saydı. AYM oy birliği ile hak ihlallerinin giderilmesi için yargılamanın yenilenmesi gerektiğine hükmetti.
DREYFUS DAVASI GİBİ
Balyoz avukatlarından Haluk Peşken, “Kısa kararı UYAP’ta görünce infaz durdurma, tahliye ve yeniden yargılama şeklinde 3 talepte bulunacağız. AYM kararı gereği Balyoz sanıklarının tutuksuz yargılanmak üzere tahliyeleri gerekir” dedi. Pekşen, şunları söyledi: “Dreyfus davası ile Balyoz davası inanılmaz benzer. Avrupa’da insan hakları tarihi Dreyfus davasıyla başlamıştır. Türkiye’de insan hakları alanında Balyoz’la bu adım atılmıştır. Bundan sonra kimse siyasal tarihi yargı eliyle yazmaya cesaret edemeyecek. AYM bu kararı ile sahteliğini ortaya koyduğumuz 1227 delile ve dijital verilere güvenilerek, hüküm kurulamayacağına hükmetti. Delillerin değerlendirilmesi için yeniden yargılama yapılacaktır. 5’inci yargı paketi ile değişeceği için artık Balyoz davası Yargıtay 9’uncu Ceza’ya da gitmeyecektir, yeni bir heyetin önüne gidecektir.”
PARALEL YAPI İDDİASI ETKİLEDİ
Balyoz soruşturması ve yargılamasında görev alan bazı yargı mensupları ile bazı kolluk güçleri hakkında paralel yapılanma iddiasıyla soruşturmalar başlatılması ve bu kişilerin görevlerinden alınmasının da AYM’nin ihlal kararı vermesinde etkili olduğu bildirildi.
Yeniden yargılama tanımam
BALYOZ tutuklamaları sonrası arkadaşlarının durumunu protesto etmek için istifa eden eski Donanma Komutanı emekli Oramiral Nusret Güner, karara “Yeniden yargılanma da neymiş” diyerek tepki gösterdi. Güner, şunları söyledi: “Yeniden yargılama falan tanımıyorum. Masum insanları yeniden mi yargılayacaklar. AYM önce 8 aydır vermediği bu kararın hesabını verecek. Oradaki arkadaşlarımın hepsi masum insanlar. Derhal serbest bırakılmaları gerekiyor. Yargılanması gereken birileri varsa bu masum subayları cezaevine gönderen savcılar ve polislerdir.”
GENELKURMAY’A SERT SÖZLER
Avukat Şule Nazlıoğlu Erol, Genelkurmay kaynaklarının “muvazzaf subaylar görevlerine dönebilirler” açıklamasına, “hiçbirisi dönmeyecek. Şimdiye kadar neredeydiler. Alsınlar başlarına çalsınlar” dedi.
Kararın açıklanmasının hemen ardından açıklamalarda bulunan Balyoz Davası sanıklarının avukatlarından Celal Ülgen şunları söyledi:
Özgürlüklerini iade etmesini bekliyoruz. Kanunlarımıza göre Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı varsa, buna dayanarak, yerel mahkemeye başvurarak yargılanmanın yenilenmesini talep edebiliyorsunuz. Balyoz davasında, adil yargılanma hakkı ihlali sonucunu doğuran bir takım uygulamalarla karşılaştırmıştık.
Şunu tespit etmek lazım. Evet yeniden yargılama olabilir ama AYM’nin kararında eğer iç tüzüğün ve yasanın kendilerine vermiş olduğu hakka dayanarak tedbir kararı almışlarsa, bu doğrultuda infaz da durdurulacağı için tahliyeler olacaktır ve yeniden yargılama talepleri farklı olacaktır.
Yarın sabah eğer, tedbir kararı varsa telgraf çekeceklerdir ya da UYAP’tan göndereceklerdir, tahliyeler başlaması gerekir. Hep varsayımlara göre gidiyoruz. Yeniden yargılama ise bir hak ihlalinin kaynağı bir defa dijital deliller ve savunma hakkıyla. Bu nedenle yeniden yargılama gidilirken sanıklar tahliye edilecek. Tutuksuz olarak devam edecekler ve Balyoz davası yeniden görülecek.
Eğer tedbir kararı vermemişse, bu nedenle biz başvurup yeniden yargılama isteriz toplu olarak ve mahkemelerde buna uymak zorundayız. Ama tedbir vermişse bu değişir. Biraz daha bekleyip o kararı beklememiz lazım. İddianame hazırlanmıyor ama mahkemenin karar aşamasında bıraktığı yerde, AYM’nin hak ihlali tespit ettiği yerden tarafların savunmaları delilleri değerlendirilecek ve neredeyse yeni baştan bir mahkeme görülecek diyebiliriz.
Deliller yok sayılacaktır çünkü AYM’nin söylediği budur. Biz ısrarla bilirkişi incelemesi yapılsın demiştik, bunu yapmamışlardı. Şimdi bütün bunlar yapılacak. Bir bilirkişi raporuyla, bu verilerin sahte olduğu tespit edilecektir.
AYM önünde bulunan Balyoz tutuklusu yakınları Balyoz Davası sürecinde hayatını kaybedenleri hazırladıkları pankartla andılar.