Anayasa Mahkemesi'nde yeni üye Basri Bağcı için yemin töreni

Anayasa Mahkemesi'nde yeni üye Basri Bağcı için yemin töreni düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanı Şentop ve CHP lideri Kılıçdaroğlu da katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda, Anayasa Mahkemesi yeni üyesi Basri Bağcı'nın yemin törenine katıldı.

Törende Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu, koronavirüs sürecinde ilk kez yan yana gelmiş oldu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın açıklamaları:

"Maskeli ve mesafeli bir yemin töreni gerçekleştiriyoruz. Bu zorunluluktan dolayı davet edemediklerimiz umarım bize kırılmazlar.

Reklam
Reklam

Temel hakların korunması ahlaki bir meseledir. Batı'da ırkçılık özgürlükleri tehdit ediyor. Sınırlarına dayanan mültecileri ülkelerine almamak için gerektiğinde öldüren bir anlayış ile erdemli bir toplum oluşturulamaz. Renginden dolayı bir insana nefes aldırmayan bir yaklaşımla da erdemli bir toplum inşa edilemez. AYM'nin bir kararında vurguladığı gibi; çoğulcu toplumda devletin faklılıkları ve farklı olanları koruma görevi vardır. Bir elinde terazi bir elinde kılıç olan gözleri kapalı adalet figürü üç unsuru sembolize eder. Bunlar, tarafsız yargı, hakkaniyete uygun yargılama ve yargı kararlarının uygulanmasıdır.

Yargının ve hakimin tarafsızlığı öncelikle bağımsızlığını gerektirir. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Adalet, hakimlerin adalet terazisinde tartarak verilen kararların uygulanmasını zorunlu kılar. AYM kararlarında vurgulandığı üzere mahkemeye erişimin en önemli unsurlarından biri yargı kararlarının etkili bir şekilde yerine getirilmesidir. Netice olarak adalet, bağımsız ve tarafsız bir yargı tarafından verilen kararların hakkıyla icrası ile gelir. Bu üç unsur hayata geçirildiğinde adil yargılanma hakkı ile ilgili birçok sorunlar ortadan kalkacaktır. AYM'nin ihlal kararlarının yarıdan fazlası adil yargılanma hakkına ilişkindir. AYM'nin temel görevi, günümüzde adaletin ete kemiğe bürünmüş hallerinden biri olan temel hak ve özgürlükleri korumaktır. Mahkememiz salgın sürecinde de bu yöntemle çalışmalarını sürdürmektedir.

Reklam
Reklam

BİREYSEL BAŞVURULAR

Mahkememize sadece 2019'da 45 bin civarında bireysel başvuru yapılmıştır. Bireysel başvuru bir ülkedeki tüm ihlalleri giderecek bir yol değildir, olamaz da. Bireysel başvuru hukuk sisteminin ihlal üreten yapısal sorunlarını öncelikle ele alan ve bunların yeniden ihlal üretmesini engelleyen bir yoldur. Amaç tek tek bütün ihlalleri gidermek değil, hukuk sistemini, idari sistemini aynı mahiyetteki ihlallerden men etmek. Aynı konuda AYM bir karar verdiyse, mahkemenin ilkelerini dikkate alarak önündeki meseleyi çözüme kavuşturmaları gerekiyor."